Denne energidrik er værst for tænderne

Foto: Shutterstock

De fleste ved, at syreholdige drikke som sodavand og energidrikke ikke er godt for tænderne, men det er nok de færreste der ved, hvor stor forskel der er på de forskellige varianter.

Ifølge Samvirke drikker 34-38 procent af unge i alderen 15-26 år mindst én energidrik i måneden, og det er et forbrug som generelt er stigende. Således skriver Samvirke, at Euromonitor kan berette at salget af energidrikke i Danmark blev firedoblet i perioden 2010 til 2016.

Energidrikke er altså en populær drikkelse blandt befolkningen, og det er især unge mænd i provinsbyer med under 100.000 indbyggere, som indtager den koffeinholdige drik.

Læs også

Disney-stjerne viser vanvittig hovedtatovering frem

Selvom de fleste godt ved, at drikken ikke ligefrem er sund, så er det ikke kun helbreddet, men også tænderne som tager skade, når man bælder den syreholdige drik i sig. 

"Symptomer som isninger, skårede og gennemsigtige tænder, nedsat tyggefunktion og tandpine er tegn på syreskader," skriver TV2 Norge ifølge Sosialnytt, og der er ingen tvivl om, at alle energidrikke er syreholdige og derfor skadelige for tænderne.

I Norge har de dog undersøgt, hvilken energidrik der er værst for tænderne ved at måle de forskellige drikkes ph-værdi, og resultatet blev følgende: 

Burn Original - 2,72

Burn Zero - 3,17

Red Bull Original - 3,48

Red Bull Sugarfree - 3,51

Monster Original - 3,63

Monster Absolutely Zero - 3,60

Jo højere ph-tallet er, des mindre skadelig er væsken for tænderne, da en lav måling er lig med højt syreindhold. Til sammenligning viste en måling af en almindelig Coca Cola, at sodavanden havde en ph-værdi på 2,50.

Ifølge Sosialnytt er det altså Burn, som er den største synder, når det kommer til skade på tænderne, og Monster som er mindst skadelig. Det er dog tydeligt, at samtlige energidrikke var mindre skadelige for tænderne end Coca Cola.

Ifølge Berlingske er det da også Cola - og sodavand generelt - som er den største synder, men også drikkevare som juice og saft kan give slemme syreskader. Det er drikkevarer som oftest undervurderes, fordi mange tror, at det er et sundt alternativ.

"Men det er det langt fra. Selv om syren så at sige er naturlig, fordi den kommer fra en frugt, så er den lige så hård ved tænderne," udtaler formand for tandlægeforeningen, Freddie Sloth-lisbjerg ifølge Berlingske.

I den norske undersøgelse kan man desuden se, at sukkerfrie produkter er en anelse mildere mod tænderne end deres sukkerfyldte kolleger. Ifølge Netdoktor er det, fordi sukkeret også skader tænderne, men det er afgjort syren, som ætser mest, og det er derfor desværre ikke nok at holde sig til sukkerfrie produkter, hvis man vil undgå syreskader. 

"Vand fra vandhanen er det bedste," har lektor og specialtandlæge, Jens Kølsen Petersen, udtalt.

Læs også

Stor nyhed: Nu kan du betale benzin på denne måde

 

 

 

 

 

 

Dagens Gossip