Det betyder farven blå

webmaster

356 uger siden

|

12/09/2017
Videnskab
Hvad betyder farven blå?
Foto: Shutterstock
Blå repræsenterer både himlen og havet og er forbundet med åbne rum, frihed, intuition, fantasi, ekspansivitet, inspiration og følsomhed.

Dagens topnyheder

Blå repræsenterer også betydninger af dybde, tillid, loyalitet, oprigtighed, visdom, tillid, stabilitet, tro, himmel og intelligens.

Farven blå har positive indvirkninger på sindet og kroppen. Som åndens farve påberåber den sig hvile og kan få kroppen til at producere kemikalier, der beroliger og udstråler en følelse af ro. Blå hjælper med at bremse menneskers stofskifte, er afkølende i naturen og hjælper med balance og selvudtryk. Blå er også en appetitundertrykkende farve.

Det er dog ikke alle blå farver, der er fredfyldte og beroligende. Elektrisk eller strålende blå bliver dynamisk og dramatisk, en engagerende farve, der udtrykker opstemthed. Der er også nogle blåtoner eller brugen af for meget blåt, der kan virke koldt og uvedkommende og som kan svække sjælen. 

Blå kan være stærk og standhaftig eller lys og venlig. Blå bruges til at symbolisere fromhed og oprigtighed i heraldik. Farven blå er i mange kulturer lig med religiøs overbevisning, den bringer fred eller menes at holde de onde ånder væk. I Iran er blå sorgens farve, mens noget blåt til bruden i Vesten traditionelt repræsenterer kærlighed.

Hvad betyder farven blå?

Den blå farve kommunikerer betydning, vigtighed og tillid uden at skabe dystre eller uhyggelige følelser. Dette er hvor firmaers blå jakkesæt og politibetjente og brandmands blå uniformer kommer fra. Blå betragtes som en særdeles stærk organisations-farve, og den er ofte forbundet med intelligens, stabilitet, enhed og konservatisme.

For meget blåt kan skabe følelser af melankoli, negativitet, tristhed, selvretfærdighed og selvcentrerethed. For lidt blåt giver egenskaber som mistænksomhed, depression, stædighed, skyhed og upålidelighed.

Blå ædelstene menes at hjælpe med at skabe ro og afslapning i krisesituationer eller kaotiske situationer, at åbne strømmen af kommunikation mellem kære, at føle sig virkelig inspireret og at opnå modet til at tale fra hjertet.

Forskellige blå nuancer og toner har forskellige betydninger. For eksempel kan mørk blå ses som elegant, rig, sofistikeret, intelligent og gammeldags, kongeblå kan repræsentere overlegenhed og lyseblå kan betyde ærlighed og troværdighed.

Andre betydninger forbundet med farven blå:

 - Udtrykket "ud af det blå" bruges i forbindelse med noget uventet. 

 - Udtrykket "blåt blod" refererer til en person af kongelig eller adelig fødsel.

 - Et "blåt bånd" repræsenterer det bedste, en førsteplads, en toppris eller nummer et.

 - Udtrykket "ud i det blå" betyder at træde ud i det ukendte eller usikkerhed, uden at vide, hvad du går ind til.

 - Udtrykket “blå mandag” betyder mandagen efter konfirmationen.

Yderligere ord, der repræsenterer forskellige nuancer, toner og værdier af farven blå: safir, azurblå, beryl, cerulean, kobolt, indigo, marineblå, kongeblå, himmelblå, baby blå, robins æggeblå, cyan, kornblomst blå, midnats blå, stålblå, preussisk blå.