Din trykkoger kan slå dig ihjel

Skrevet af Sol Stoffregen

12/01/2016

Mest læste i dag

Bruger du en trykkoger til at lave familiens aftensmad, så bør du stoppe og tænke dig om. For forskere mener, at trykkogere lavet i 1970’erne forgifter maden. Det skriver Mirror.

Det er trykkogerens indhold af bly, der får eksperter til at råbe vagt i gevær. Blyforgiftning kan påvirke næsten alle dele af kroppen, herunder centralnervesystemet, nyrer og forplantningsorganer.

Læs også: Syv ting forældre lod børn gøre i 70'erne: Nu kunne vi ikke drømme om at gøre det samme

Allerede i 2004 kom det frem, at 20 procent af madkogerne afgiver bly, som går i maden. Mere præcist frigiver de keramiske beholdere ved opvarmning til bare 26 grader ti gange mere bly end ved stuetemperatur. De fleste trykkogere kan varmes op til lidt over 100 grader.

Læs også: Hvis du finder en mønt fastklemt i bildøren, så skal du straks gøre dette

En trykkoger er en gryde med tætsluttende låg, der skrues eller spændes fast, således at kogning af madvarer foregår ved overtryk, da trykket er højere end atmosfærens tryk, er kogetemperaturen på over 100 grader, hvilket forkorter kogetiden.

Følg Dagens Forbrug for flere lignende artikler: