Er du god til trivia-spil? Så er din hjerne mere effektiv

Skrevet af Henrik R

07/08/2019
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Hvis du har en stor almen viden og er god til triviaspil, så arbejder din hjerne måske anderledes i forhold til andres.

Dagens topnyheder

Vi kender alle sammen en person, der bare er bedre end alle andre, når Trivial Pursuit, BezzerWizzer eller Hint kommer på bordet. Der kan dog være en helt særlig årsag til, at lige netop denne person er så god, og det er altså ikke på grund af snyd.

Mediet Science Alert har skrevet om et studie fra 2019, der er udgivet i European Journal of Personality. Her har de blandt andet undersøgt menneskers hjerner, og derefter konkluderet, at der var forskel hos de mennesker, der havde en bred almen viden, og de mennesker, der ikke havde.

324 deltagere

Et forskerhold bestående af forskere fra Ruhr University i Bochum samt Humboldt University i Berlin undersøgte i alt 324 raske mennesker. Et stort antal af disse var studerende.

Deltagerne skulle tage en test bestående af 300 forskellige spørgsmål, som indeholdte spørgsmål om vidt og bredt. Gennemsnitligt svarede deltagerne forkert på mere end halvdelen af spørgsmålene.

Under testen blev fik deltagerne via forskellige MRI-teknikker målt deres hjerneaktiviteter, og her kunne forskerne altså se, at der var en forskel i måden hjernen arbejdede på.

Unikt udslag i hjernen

De personer der havde en bred almen viden, viste nemlig et unikt udslag i det område af hjernen, som forskerne kalder for NETstruc.

“Vi antager, at jo mere effektivt dit biologiske neurale netværk i hjernen er, jo bedre er en person til at integrere og sammensætte information, der fører til bedre resultater i en test i almen viden,” fortæller Erhan Genc, der er forsker i biopsykologi på Ruhr University i Bochum ifølge Videnskab.dk.

Eftersom undersøgelsen ‘kun’ blev foretaget med 324 deltagere, kan man ikke sige, at der er et endeligt bevis på det, men det peger i retningen af, at der godt kunne være en stærk forbindelse.

Forsøget viste blandt andet også, at der var en forbindelse i ens alder og køn, når det handlede om almen viden. Særligt ældre mænd så ud til at være alment klogere end de andre deltagere.