Forskere: Disse personer kan være Covid-19 superspredere

Foto: Shutterstock

Amerikanske forskere afslører, at en særlig gruppe personer har større tendens til at være Covid-19-superspredere.

Det har længe været kendt, at superspredere er årsagen til langt størstedelen af coronavirussmitten. Og nu har en ny undersøgelse foretaget af amerikanske forskere vist, at tunge vejrtrækninger kan være årsagen til smittespredning. Det skriver Daily Mail.

Læs også

Ekspert: Vi er tættere på flere restriktioner

Data viser, at mere end 80 procent af alle udåndede aerosolpartikler, produceres af mindre end en ud af fem personer, hvilket lever op til den tekniske definition af 'superspredere'. 

Disse små partikler kan bære vira, hvilket omfatter SARS-CoV-2, som forårsager Covid-19, og er så små, at de kan svæve rundt i et lokale – det kan de endda gøre i flere minutter. 

Ældre mennesker, folk der har en høj BMI, og folk, der er smittet med coronavirus, er mere tilbøjelige til at trække vejret dybt. Det betyder også, at de er mere tilbøjelige til at udsende store mængder af inficerede partikler, viser undersøgelsen. 

Den første del af undersøgelsen målte antallet af partikler udtrykt pr. person pr. liter, hvorefter det blev sammenlignet med en kombination af deres alder og BMI. 

Det viste, at der er en stærk sammenhæng mellem alder og BMI med øget produktion af udåndede aerosoler. Det indikerer, at overvægtige personer og ældre personer er de værste, når man taler om folk med tung vejrtrækning, der er superspredere. 

194 personer deltog i studiet og undersøgelsen, der blev udført af forskere fra henholdsvis Harvard, MIT og Tulane University. 

Ligeledes inficerede de også otte aber med Covid-19 for at se, om infektion med coronavirus påvirkede mængden af producerede aerosoler. 

I deres rapport skriver forfatterne, at Covid-19-partiklerne, der blev produceret af de inficerede aber steg i den første uge efter infektionen, hvorefter de faldt til det normale niveau efter to uger, på samme vis, som det ses hos mennesker. 

Stigningen i antallet af udåndede aerosoler opstod endda blandt personer, der var smittet med Covid-19, uden at vise symptomer på det, fortalte Dr. Chad Roy fra Tulane University, der er medforfatter af studiet. 

"Det forekommer sandsynligt, at virus- og bakterieinfektioner i luftvejene kan svække luftvejsslim, hvilket fremmer bevægelsen af inficerede partikler," sagde han ifølge Daily Mail. 

Hovedforfatter Dr. David Edwards fra Harvard mener, at antallet af åndedrætsdråber, der produceres af en person, ændrer sig afhængigt af personen krop og sundhed.

Læs også

Jordemødre bedt om at stoppe med at bruge ordene 'amning' og 'brystmælk' på hospital

"Selvom vores resultater viser, at unge og sunde personer har en tendens til at generere langt færre dråber end ældre og mindre sunde, viser de også, at nogen af os, når vi er smittet med Covid-19, er i risiko for at producere stort antal åndedrætsdråber," lød det ifølge Daily Mail fra Dr. David Edwards. 

 

Dagens Gossip