Forskere slår fast: Det er et godt tegn, hvis din teenager ikke hører efter

Foto: Shutterstock

Videnskaben har fundet en god forklaring på, hvorfor mange teenagere ikke lytter til deres mor.

De fleste forældre med voksne børn har oplevet, at deres børn pludselig begyndte at høre mindre efter, hvad der blev sagt. 

Mange teenagere vælger at følge komplet fremmede menneskers råd fremfor at lytte til deres egen mor, men der er der en rigtig god forklaring på - og den sidder i hjernen.

Læs også

Lovede at droppe russisk træ: IKEA bryder sit eget løfte

Det skriver Stanford University.

Ifølge et nyt studie, som er publiceret i det videnskabelige tidsskrift 'The Journal of Neuroscience', er teenageres hjernet nemlig programmeret til at ignorere deres mor. 

Med studiet fandt forskere således ud af, at teenageres belønningscentre i hjernen bliver mindre påvirket af at høre deres egen mors stemme end at høre en komplet fremmeds stemme. 

Det skyldes ifølge Daniel Abrams, som er én af forfatterne bag studiet, at teenagehjernen er programmeret til at være social og skabe relationer til fremmede. 

"På samme måde som et spædbarn véd, at morens stemme skal lyttes til, véd en teenager at nye stemmer skal lyttes til," har Abrams, som også er psykiater, således forklaret. 

Den manglende evne til at høre efter, hvad ens mor siger, er altså faktisk en god ting. Det er nemlig et tegn på, at teenagehjernen er ved at udvikle sine sociale evner, hvilket er startskuddet til at klare sig selv. 

"Det er et signal, der hjælper teenagere med at interagere med verden og knytte bånd, der gør dem i stand til at fungere socialt udenfor deres familier," har ph.d. i psykiatri Vinod Menon, som desuden også er forfatter bag studiet, udtalt.

Samme forskningsgruppe har tidligere fundet ud af, at børn under 12 års hjerner reagerer særdeles positivt på deres mors stemme, og nu har de altså slået fast, at det slet ikke er tilfældet for børn i alderen 13 til 16,5 år. 

Her var mors stemme i meget lav kurs, og det tyder altså på, at der sker en markant ændring i menneskers hjerner omkring 13-års alderen.

Næste gang din teenager ikke hører, hvad du siger, skal du altså huske på, at det ikke nødvendigvis er bevidst - det er bare sådan, teenagere er indrettet.

Læs også

Gustav Salinas med råb om hjælp: Jeg har brug for jer

 

 

 

Dagens Gossip