Forskere: Teori om små hunde bekræftet

Foto: Shutterstock.com

Mindre hunde er officielt mere tilbøjelige til at være aggressive end større hunde - det mener en ny undersøgelse hvert fald at have bekræftet.

Det har længe været en mere eller mindre almen kendt sag, at mindre hunde har et ry for at være mere aggressive end de lidt større udgaver af menneskets bedste ven.

Læs også

Fisker fandt død kæmpehaj i vandet: Fik et chok, da han så hvad der gemte sig i maven

Det ville selvfølgelig være helt forkert at påstå, at mindre hunde nødvendigvis og altid er mere aggressive end store, da der er et utal af faktorer der er afgørende for hvordan en hund opfører sig. 

Alder, opdragelse, temperament, hvor komfortable de er med andre hunde og  dyr er alle faktorer der er afgørende, men ifølge en ny undersøgelse, har små hunde generelt en større tilbøjelighed til at starte en konfrontation med en forbipasserende hund end en større.

Undersøgelsen der blev foretaget af forskere fra Helsinki Universitet, og blev offentliggjort i tidsskriftet Scientific Reports, så på adfærden hos mere end 9.000 hunde af en række racer og analyserede, hvor ofte de gøede og knurrede, samt andre udstillinger af bidsk adfærd - det skriver Unilad.

Og selvom man som hundeejer kan gøre meget, og have stor indflydelse på måden hvorpå ens hund opfører sig, mener forskerne at have bekræftet, at mindre hunde generelt er mere aggressive.

Små pudler og schnauzere var frontløbere i toppen af listen over aggressive hunde, mens større hunderacer som labrador, retrievere, golden retrievere og andre hunde af en lignende størrelse befandt sig i den modsatte ende af listen. 

Der var dog en undtagelse. Hunderacen Collie, er ifølge forskerne, i modsætning til andre hunde af samme størrelse, langt mere aggressive, og findes øverst på listen i selskab med de mindre hunde.

Forskerne mener ligeledes at have fundet forklaringen på, hvorfor mindre hunde generelt opfører sig mere aggressivt end store, og det er måske en årsag du allerede selv har tænkt over. 

Meget simpelt, mener forskerne at mindre hunde, simpelthen på grund af deres mindre statur, har udviklet en tendens til at være mere aggressive som en forsvarsmekanisme.

Undersøgelsen bemærker, hvordan frygt er forbundet med mindre hunde oftere end større, hvilket gør dem 'mere sårbare over for adfærdsproblemer generelt.' - hvilket på mange måder giver glimrende mening, rent evolutionært. 

Der er dog, ifølge forskerne på Helsinki Universitet, endnu en faktor, og dette er en vi mennesker har stor indflydelse på. 

Forskerne mener nemlig, at en stor grund til større aggression blandt mindre hunde skal findes i den måde vi mennesker opdrager dem på. Små får hunde ofte ikke den samme grad af træning som større racer, og dette kan selvfølgelig også føre til mere aggressive tendenser.

Professor Hannes Lohi, medforfatter til undersøgelsen fra Helsinki Universitet, sagde til MailOnline: 

“Folk, der overvejer at få en hund, bør gøre sig bekendt med racens baggrund og behov. Hvad angår opdrættere, bør de også være opmærksomme på karakteren af hundenes familietræ, da både frygt og aggressiv adfærd arves,”

 

Læs også

Kronprinsen overrasker: Dukker op på DR

 

 

Dagens Gossip