Forskning: Ensomme singler har større risiko for at dø for tidligt

Kristine Bugbee

361 uger siden

|

08/08/2017
Risikoen for at dø tidligt i livet er større for folk, der lever et ensomt og isoleret liv, viser ny forskning fra Brigham Young University i USA.

Dagens topnyheder

At have nære relationer og dybe forhold i livet lader til at have stor betydning for menneskers fysiske sundhed

Et nyt studie fra det amerikanske Brigham Young University viser, at risikoen for at dø tidligt bliver reduceret med 50 procent, hvis man har tætte forhold til andre mennesker. 

Forskerne konkluderer, at ensomhed og det at være isoleret og alene omvendt kan være lige så farligt eller endda farligere end konsekvenserne af overvægt. Det skriver Daily Mail

Resultaterne af studiet er i tråd med tidligere forskning, som også har kædet ensomhed sammen med dårligere livskvalitet og tidlig død. 

Julianne Holt-Lunstad fra Brigham Young University står bag studiet og fortæller, at der er solide beviser for, at social isolation og ensomhed øger ririskoen for tidlig død markant. 

- At være forbundet til andre er et fundamentalt menneskeligt behov. Det er altafgørende for både velvære og overlevelse, siger hun.

Forskernes konklusioner bygger på en gennemgang af 148 studier med mere end 300.000 testpersoner. Derudover så forskerne på 70 undersøgelser, som omfattede mere end 3,4 millioner personer fra Nordamerika, Europa, Asien og Australien. 

Den første gennemgang viste, at sociale forbindelser reducerer risikoen for tidlig død med 50 procent. Den anden analyse fandt, at social isolation, ensomhed og at bo alene kan have store konsekvenser for sundheden og øge risikoen for tidlig død markant, skriver Daily Mail. 

Forskerne er ikke gået i dybden med, hvorfor der er et link mellem ensomhed og tidlig død. Ifølge Daily Mail viser tidligere forskning dog, at ensomhed muligvis kan påvirke immunforsvaret.

Ifølge tal fra 2015 er 210.000 voksne danskere ensomme.

Anklage: Superstjerne havde ubeskyttet sex med teenager - uden at fortælle om sin sexsygdom