Hvis du spiser for meget slik, kan det måske hjælpe med en lille lur

Foto: Shutterstock

Ifølge tidsskriftet Science giver søvnmangel ofte appetit på søde sager. Nu tror videnskaben, den kan forklare hvorfor.

Har du også oplevet, at du står ude ved firmaets slikautomat, når natten har været lidt ekstra hård? Det er meget naturligt, i hvert fald hvis man skal tro den nyeste forskning fra Northwestern Universitys Feinberg School of Medicine i Chicago, der har påvist at søvnmangel har indflydelse på de samme receptorer i hjernen, som rygning af marihuana har. Netop de receptorer er kendt for at skabe en trang til søde sager. 

I spidsen for forsøgene var Thorsten Kahnt, der er adjunkt og neurolog. Han havde hentet inspiration fra andre undersøgelser om søvnmangel. Her har det vist sig, at der er en stigning af bestemte molekyler i hjernens endocannabinoid-system, når man ikke får sin skønhedssøvn. 

Det er det samme system, der bliver påvirket, når man ryger marihuana. Systemet påvirker den måde hjernen behandler lugte, hvilket spiller en stor rolle i forhold til appetit. Det var først med Kahnts forsøg, at der er skabt en forbindelse mellem søvn og endocannabinoid-systemet hos mennesker. 

Forsøget blev lavet på 25 sunde, frivillige mænd og kvinder over to nætter med fire ugers mellemrum. Her skulle forsøgspersonerne sove enten fire eller otte timer per nat. Efter fire uger blev rollerne byttet om. Herefter afleverede forsøgspersonerne blodprøver og fik en scanning af hjernen.

Til sidste fik de adgang til en buffet, hvor de kunne spise præcis, hvad de havde lyst til. 

Blodprøverne viste, at de personer, der havde sovet fire timer, havde et højere niveau af 2-oleoyglycerol. Dette molekyle påvirker med stor sandsynlighed endocannabinoid-systemet.

Selvom begge testgrupper spiste cirka lige mange kalorier og ikke rapporterede nogen forskel i appetit, så valgte de, der havde sovet lidt, markant flere usunde fødevarer.

På den baggrund har forskerne konkluderet, at søvnmangel sandsynligvis påvirker endocannabinoid-systemet. Det giver en øget lyst til søde sager.

Du kan derfor påvirke din trang til søde sager ved at sikre dig en god nats søvn.

Læs også

Du bliver fed af kage på jobbet

 

 

Dagens Gossip