Kan du ikke lide koriander? Det er der en videnskabelig forklaring på

Skrevet af Jakob A. Overgaard

30/09/2019
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Hører du til den ret store gruppe, der bare ikke kan udstå smagen af koriander? Du er ikke kræsen, for der er en videnskabelig forklaring på, hvorfor du ikke bryder dig om den grønne dusk.

Dagens topnyheder

Koriander deler vandene, nogen elsker det og andre hader det. Det er som om, der ikke er nogen middelvej. Der er ingen, der siger, at det er ganske ok. De, der godt kan lide koriander, siger det smager friskt og citrusagtigt, mens korianderhaderne synes det minder om sæbe. 

Der er forskel på, hvor i verden, du kommer fra. Omkring 15% af europæere, afrikanere og østasiatere kan ikke fordrage koriander, mens kun 5% af andre asiater, latinamerikanere og folk fra mellemøsten ikke bryder sig om det. 

Smager koriander af sæbe?

Aromaen og smagsforbindelsen S-Linalool er et naturligt forekommende kemikalie i koriander. Her findes den bedste forklaring på, hvorfor mange synes koriander smager af sæbe, for mere end 60% af parfumeholdige rengøringsmidler og hygiejneprodukter indeholder linalool. Derudover bruger skadedyrsbekæmpere det til at producere insektgift, hvilket kan være en del af forklaringen på, hvorfor nogen forbinder smagen med råd.

Koriander har desuden også aldehyder, der findes i sæber, rengøringsmidler og lotioner. Disse aldehyder giver mere grobund for tesen om, at koriander smager af sæbe.

Det er klart, at disse kemikalier i vores hjerner ikke direkte forbindes med en god madoplevelse. Smagen passer derimod ind i et mønster, som involverer rengøringsmidler eller insekter, hvorfor der sendes signaler til vores hjerne om at smagen ikke er tilfredsstillende.

Det er kodet i vores gener, om vi kan lide koriander

Vi skal kigge på vores gener, hvis vi skal finde årsagen til, at der er så stor forskel på, om man kan lide koriander eller ej. Der findes nemlig en genetisk komponent, som bestemmer hvorledes man opfatter smagen af koriander. Selvom man stadig undersøger den helt præcise årsag til diversiteten i smagsoplevelsen, så antager man, at det skyldes et enzym, der ændrer den måde, man opfatter smagen på.

Korianders blade har en citrusagtig smag. For at modtage de smagsindtryk, som koriander giver, bruger vi vores smagsreceptorer.

Der findes forskellige smagskvaliteter og for hver af disse kvaliteter vil der være en unik kodningsmekanisme, der bliver formidlet af specialiserede smagsreceptorer. Det er genetiske forskelle i disse receptorer, der ændrer den måde, vi opfatter smag og lugt. Dertil kommer vores tunge, som indeholder strukturer, der kaldes papiller. I daglig tale kalder vi dem for smagsløg. Smagsløgenes tæthed varierer fra person til person. De mennesker, der har en høj koncentration af en særlig type smagsløg, proteinreceptorer, er mere følsomme overfor visse smage, heriblandt koriander, som vil minde dem om sæbe eller råd. 

Der er udført adskillige undersøgelser over hele verden for at finde ud af genetikken bag forskellen i smagsopfattelsen af korianderblade. Disse undersøgelser konkluderer, at de fleste korianderhadere delte en bestemt gruppe af olfaktoriske receptorgener kaldet OR6A2. De har dermed kapacitet til at identificere lugten af ​​aldehydkemikalier, der findes i korianderblade samt sæber. Undersøgelserne har dermed konkluderet at OR6A2 kan være årsagen til, at koriander for mange lugter og smager af sæbevand. 

Du kan derfor med ro i sinde påstå, at den eneste grund til, at du ikke kan lide koriander er, at dine smagsløg er anderledes kodet end andres.