326 uger siden

|

14/02/2018
ligge lægge
Ligge eller lægge? Hvad er rigtigt? Foto: Shutterstock
Ligge og lægge er to udtryk, der ofte forvirrer danskerne, men faktisk er det ikke spor svært at finde rundt i. Se her hvad forskellen er og hvornår du bruger hvad.

Dagens topnyheder

Ligger du bogen fra dig eller lægger du bogen fra dig?

Disse to næsten identiske ord er og bliver genstand for evig forvirring for adskillige danskere, der har svært ved at lure, hvad forskellen egentlig er.

For hvornår man skal bruge det ene og hvornår skal man bruge det andet? Den typisk fejl er dog at skriver ligge, hvor det hedder lægge.

Ligge eller lægge - forskellen

Reglen for hvornår man bør benytte henholdsvis ligge og lægge er egentlig ganske enkel: Ligge er noget der ligger stille, mens lægge er en bevægelse.

Her får du fire eksempler:

- Jeg ligger på sengen.

- Jeg lægger dynen på sengen.

- Æblerne ligger i skålen.

- Jeg lægger æblerne i skålen.

ligge lægge

Ligge eller lægge? Foto: Shutterstock

Er du i tvivl om, hvornår man benytter hvad, kan du med fordel spørge dig selv: Er det en bevægelse, der finder sted? Hvis svaret er ja, er det altid lægge.

- Men ligger eller lægger man sig på sengen, spørger du måske?

Reglen er den samme. Hvis du lægger dig på sengen, er der tale om en bevægelse, idet du lægge dig ned, og dermed skal du bruge lægge.

Ligger du derimod allerede på sengen, så skal man bruge ligge, da der ikke er en bevægelse involveret.

Prøv med datid

Er man fortsat i tvivl om, hvorvidt man ligger og lægger i sengen, så kan man med fordel skift nutid ud med datid. Det gør det meget nemmere at høre, hvad der er korrekt i datid end i nutid.

Eksempel:

- Jeg ligger i sengen (nutid) Jeg lå i sengen (datid).

- Jeg lægger i sengen (nutid) Jeg lagde i sengen (datid).

Er der et genstandsled?

En anden huskeregel er denne: Har man et genstandsled bruger man lægge, og uden et genstandsled bruger man ligge. Husk på at et genstandsled er det sætningsled, der bliver udsat for en handling.

ligge lægge

Ligge eller lægge - har du styr på det? Foto: Shutterstock

Eksempel:

- Håndklædet ligger på stranden.

Her bruges ligge, da håndklædet ikke er udsat for en handling (en bevægelse), men i stedet ligger stille. Der er altså intet genstandsled.

- Jeg lægger håndklædet på stranden.

Her bruges lægge, da håndklædet er udsat for en handling (en bevægelse) ved at blive lagt. Ergo har man et genstandsled.