NASA advarer: Revne i solen kan medføre strømsvigt og kaos i næste uge

Emil Ryttergaard

376 uger siden

|

23/04/2017
Videnskab
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Solens stråler går i disse dage amok og det amerikanske rumagentur NASA advare mod voldsomme strømafbrydelser, når strålingen rammer Jorden.

Dagens topnyheder

Selvom solens stråler kun sparsomt varmer Danmark op i disse dage, så har vores nærmeste stjerne meget travlt for tiden. 

Det amerikanske rumagentur NASA har nemlig rapporteret, at solen har fået en kæmpe revne i sin overflade, der er med til at øge solens partikelstråling mod Jorden, skriver ladbible.com

Strålingen er naturligt forekommende og kaldes solvind, og Jorden rammes konstant af solens bestråling og partikler, som vores planets magnetfelt forhindrer i at ramme os. 

Men i fredags opdagede NASA en større revne i solens overflade, hvor en større mængde af solens partikler har kurs mor Jorden, hvilket kan have vidtrækkende konsekvenser.

Derfor har NASA i en udtalelse advaret om, at den mængde partikler, der er på vej mod kloden i yderste tilfælde kan medføre strømsvigt i byernes elnet rundt omkring på kloden. 

Særligt togbaner, hospitaler og fragt- og handelsindustrien kan blive ramt af de midlertidige elektroniske forstyrrelser, som solvinden medfører. 

Foto: NASA

Men der er også en flot sidegevinst ved solens øgede stråling. 

For når partiklerne rammer magnetfeltet, så er det denne afbøjning, der medfører et af de smukkeste naturfænomener i form af nordlys. 

Foto: Shutterstock

Skal man til Canada, Grønland, Rusland, New Zealand eller Sydamerika, kan man derfor være heldig at opleve solens stråler afgive et smukt og helt naturligt lysshow.

Ny afslører forskerne overraskende sandhed: Mænd, der er kærester med buttede kvinder, er gladere og lever længere!