Forskere fulgte folk, der drak light-sodavand i 10 år: Nu afsløres de skræmmende resultater

Hvis du tror, det er sundere for dit helbred at drikke light-sodavand, kan du godt tro om, lyder det fra forskere.

Mange danskere drikker light-sodavand som et sundere og sukkerfrit alternativ til de almindelige læskedrikke, der er spækket med sukker og sødemidler.

Men nu advarer forskere fra Boston University om, at de populære light-produkter bestemt ikke er så sunde, som vi går og tror. Det skriver Daily Mail.

For ganske vist mindsker de vores sukkerindtag, men ifølge forskerne øger de samtidig risikoen for både demens og blodpropper.

Risiko ved light sodavand

Ifølge det nye studie har voksne, der drikker mindst én light-drik om dagen, tre gange så stor risiko for at udvikle en blodprop og/eller demens i forhold til dem, som ikke drikker light-produkter.

Forskningsstudiet er foretaget blandt knap 4.400 voksne amerikanere, som man har fulgt i 10 år.

Efter konklusionen på undersøgelserne fastslår forskerne, at light-sodavand ikke længere bør betragtes som ’det sunde’ alternativ til almindelig sodavand.

Læs også

Nej, en buttet kvinde får dig ikke til at leve længere

Forskerholdet peger på, at det er de kunstige sødestoffer – heriblandt aspartame og sakkarin – der muligvis kan påvirke vores blodomløb og i sidste ende resulterer i enten demens eller en blodprop.

- Vores forskning viser, at man bliver nødt til at forske mere i området set i lyset af, hvor ofte folk indtager kunstige sødemidler, lyder det fra Matthew Pase, der er seniorforsker og neurolog på Boston University.

Han understreger dog samtidig, at resultatet af forskningen ikke betyder, at folk i stedet bør drikke almindeligt sodavand.

- Selvom vi ikke har fundet en sammenhæng mellem blodpropper og demens og indtage af sukkerindholdige drikke, så betyder dette bestemt ikke, at det er et sundere alternativ. Vi anbefaler, at folk drikker vand regelmæssigt i stedet for at indtage sukkerdrikke, lyder det fra Matthew Pase.

Læs også: Sådan får du større bryster på under to minutter

Samtidig er der muligvis flere grunde til at droppe light-sodavanden.

I januar viste et studie fra Imperial College London nemlig, at man ikke taber sig mere af at drikke light-sodavand frem for almindelig sodavand.

I stedet pegede forskerne i dette studie faktisk på, at light-sodavand medvirker til overvægt ved at udløse en sukkertrang i vores hjerne, som i sidste ende får at os til indtage søde sager.

Læs også: Ny skræmmende forskning: Kvinder får et dårligere liv af p-piller

Nyheder fra Købnehavn

For flere nyheder fra ind- og udland besøg vores nyhedsoversigt. Eller besøg KBH.dk for seneste i København Nørrebro Østerbro Frederiksberg og Amager.

 

Dagens Gossip