Nedslående WHO-rapport: "Alvorlig sundhedsrisiko"

Skrevet af Lukas Jepsen

19/05/2021
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
I en ny rapport advarer WHO mod lange arbejdsdage, da organisationen mener at disse udgør en reel sundhedsrisiko.

Dagens topnyheder

Der findes velsagtens ikke et menneske, der ikke har prøvet at være rigtig træt efter en lang og stressende dag, uge eller måske endda måned på arbejdspladsen. 

Man tænker måske ikke over det i øjeblikket, men det pres kan ende med at have store konsekvenser. Eksempelvis stress, der stadig rammer flere og flere mennesker.

Nu har WHO sat sig for at undersøge, hvilke konsekvenser det kan have, hvis man arbejder og presser sig selv for meget, i løbet af lange arbejdsdage, og konklusionen er ikke ligefrem opløftende.

Lange arbejdstider er en "alvorlig sundhedsrisiko", og situationen forværres stadig. Så klar er beskeden fra Verdenssundhedsorganisationen WHO, der i en ny rapport advarer om et problem, der ifølge organisationen, kun synes at vokse - det skriver Unilad.

En undersøgelse af arbejdstagere fra 194 lande har vist, at arbejde 55 timer eller mere på en uge er forbundet med højere dødelighed som følge af stress-relaterede tilstande som slagtilfælde og hjertesygdomme.

Det er den første globale undersøgelse, der er blevet gennemført om de sundhedsmæssige risici ved lange arbejdsdage, og resultaterne tegner et billede, som WHO siger ikke kun er bekymrende, men ser ud til at accelerere.

Mellem 2000 og 2016 var der en 30% stigning i slagtilfælde og hjertesygdomme dødsfald blandt mennesker, der arbejdede mange timer, og 745.000 mennesker døde ifølge organisationen som følge af disse faktorer i 2016.

Undersøgelsen konkluderede, at arbejde mere end 55 timer om ugen resulterede i en 35% højere risiko for slagtilfælde og en 15% højere risiko for død af hjertesygdomme, sammenlignet med mennesker, der arbejdede de mere typiske 35-40 timer om ugen.

Størstedelen af dødsfaldene i undersøgelsen, ca. 72%, var af mandlige arbejdere, og særligt en verdensdel, synes at være mere påvirket end andre. Sydøstasiatiske og vestlige Stillehavslande som Japan og Australien er ifølge organisationen de hårdest ramte områder. Ingen ved dog helt hvorfor. 

Undersøgelsen påpeger, at de fleste af dødsfaldene fandt sted hos midaldrende eller ældre, og effekten af de mange arbejdstimer, kan i længere perioder være ganske skjulte. WHO beretter om en tilbøjelighed til at de yderst hårdtarbejdende, dør flere årtier efter at de var holdt op med at arbejde de lange timer.

“At arbejde 55 timer eller mere om ugen er en alvorlig sundhedsfare... Hvad vi ønsker at gøre med disse oplysninger er at fremme mere handling, mere beskyttelse af arbejdstagerne “ - udtalte Maria Neira, direktør for WHO's Department of Environment, Klimaændringer og Sundhed ifølge Reuters.

Mens undersøgelsen først analyserede dødsfald før 2016, har WHO advaret om, at beviser tyder på, at COVID-19-pandemien har skubbet mange flere arbejdstagere til at arbejde længere timer, hvor mindst 9% af arbejdstagerne skønnes at arbejde mere end 55 timer på en uge.

I rapporten bemærkes det, at "pandemien fremskynder udviklingen, som kan give næring til tendensen til øget arbejdstid.".

Reuters rapporterer, at WHO ikke selv var undtaget fra problemet, idet personalet i FN-agenturet selv rapporterede, at de arbejdede stadig længere under pandemien.

Ifølge WHO's tekniske chef Frank Pega er "Det er virkelig et klogt valg, ikke at øge den lange arbejdstid i en økonomisk krise" med et loft over timer, der faktisk er forbundet med øget produktivitet.

Så selvom det kan være svært at lukke din bærbare computer og træde væk fra dit skrivebord, kan det have store sundhedsmæssige fordele for din sundhed fremadrettet, at sætte nogle grænser.