Ny forskning: Denne aldersgruppe deler oftest falske nyheder

De såkaldte Fake News bliver ofte delt på de sociale medier, og nu er det kommet frem, hvilken aldersgruppe der er mest tilbøjelige til at dele dem.

”Fake News” blev et populært udtryk, da Donald Trump stillede op til det amerikanske præsidentvalg. Fake News kendetegner nyheder, der spreder falsk information, men som ofte vil være godt skjult, at mange mennesker hopper på dem.

Det vil typisk være ens forældre, der advarer en mod at tro på det man læser på nettet, men rent faktisk viser det sig også, at ens forældre faktisk er dem, der er mest tilbøjelige til at dele de falske nyheder.

Ifølge et nyt studie fra New York University og Princeton University, så er det den ældre del af befolkningen, der har det med at sprede de falske nyheder, der løbende bliver delt på de sociale medier. Forskere har i samarbejdet med YouGov undersøgt, hvordan forskellige dele af befolkningen reagerede på sociale medier i månederne før og efter præsidentvalget i 2016.

Her fik de adgang til data fra 3.500 Facebookprofiler, hvor de blandt andet kunne se, hvilke artikler de havde delt på det sociale medie, deres alder, samt mange andre informationer.

Resultat af forskningen var forholdsvis klar. Det var nemlig typisk ældre mennesker, der havde tendens til at dele de falske nyheder på sociale medier. Mere præcist havde 11 % af brugerne over 65 år valgt at dele falske nyheder på deres profil, mens det kun gjaldt for 3 % af de brugere, der var mellem 18 og 29 år.

Hvad er grunden til, at ældre deler flere falske nyheder?

Mens den ældre generation er mere tilbøjelige til at dele falske nyheder end deres børn, så var gennemsnittet relativt højt. Ifølge The Verge der har skrevet om undersøgelsen, så havde 8.5 % af alle deltagerne i undersøgelsen delt mindst et link fra en Fake News-side i løbet af den periode, som de blev holdt øje med.

De personer der identificerede sig selv som konservative, havde større tilbøjelighed til at dele falske nyheder i forhold til de mennesker, der identificerede sig selv som liberale. 18 % af republikanerne delte falske nyheder, mens det blot var 4 % af demokraterne.

Facebookbrugerne på 65 år eller ældre delte næsten dobbelt så mange falske nyheder, som den næstældste gruppe, der består af folk mellem 45-65 år, mens de delte næsten syv gange så mange artikler, som den yngste gruppe på 18 til 29 år.

Men hvorfor er det, at ældre mennesker er mere tilbøjelige til at dele falske nyheder end de yngre? Undersøgelsen gav ikke noget svar på dette, men forskerne havde to ganske logiske forklaringer.

Den første er, at ældre mennesker først er begyndt at benytte sig af internettet senere, og de har derfor ikke de samme digitale færdigheder, som de andre grupper. Den anden forklaring lyder på, at ældre mennesker oplever en kognitiv tilbagegang i forbindelse med alderen, og det gør dem mere tilbøjelig til at falde for de falske nyheder.

Læs også

Flysæder eksisterede ikke: Familie tvunget til at sidde på gulvet i flyet hjem fra Spanien

 

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip