Ny forskning: Gravide, som dropper kød og æg, får dummere børn

Emil Ryttergaard

382 uger siden

|

24/03/2017
Videnskab
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Store bøffer og masser af æg er vigtigt for udviklingen af børns hjerner i begyndelsen af mødrenes graviditet. Veganere og vegetarer snyder deres børn, hvis hjerner udvikler sig langsommere.

Dagens topnyheder

Det gælder om at servere en masse blødkogte æg og store, lækre bøffer for din gravide kæreste, hvis du vil sikre dig, at jeres barn får udviklet sin hjerne. 

Forskere har nemlig fundet ud af, at B12-vitaminet, som findes i æg, kød og mælk er vigtig for børns udvikling af hjernen, skriver forskning.no. 

Forskere fra USA og Nepal har fulgt og testet en gruppe børn i Nepal, og de børn, som havde et lavt niveau af B12-vitaminet, klarede sig væsentligt dårligere sammenlignet med de andre børn i forsøget. 

Forsøget viser derfor en tydelig sammenhæng mellem B12-vitaminet og børns udvikling ved at teste børnenes evner ved fx at lægge et puslespil.  

Børn, hvis mødre havde fået masser af mælk, æg og kød klarede sig væsentligt bedre i tests. 

- Vi så forskelle i, hvordan børnene tolkede geometriske figurer, og i hvor høj grad de kunne opfatte andre børns følelser, afhængig af deres niveau af B12 som spædbørn, siger klinisk psykolog og forsker ved Uni Research Helse i Bergen, Ingrid Kvestad.

En tidligere norsk undersøgelse viser også, at 2 ud af tre norske spædbørn havde lave niveauer af B12-vitaminet, hvilket kan være et særligt udtalt hos de mødre, der ikke spiser kød. 

Vegatere eller veganere kan alternativt spise meget makrel, der kan opveje behovet for B12-vitaminet. 

Forskningsresultaterne er netop udkommet i det American Journal of Clinical Nutrition, og forskerne vil nu undersøge langtidseffekten ved at mødrene ikke får nok kød i særligt asiatiske lande.    

Hvis du ikke lige er gravid, men stadigvæk vil være sundere, så kan du med fordel hælde en af disse super-sunde krydderier i maden.