Ny norsk forskning: God kondition forhindrer demens

Foto: Shutterstock

En ny norsk undersøgelse viser, at god kondition midt i livet er med til at holde demens for døren.

En stor undersøgelse lavet af forskere fra NTNU i Trondhjem har forsøgt at give et svar på, hvordan vores almene sundhedstilstand påvirker risikoen for at udvikle demens. 

Resultaterne er entydige. Især i 40-60 års-alderen har vi selv en god mulighed for at forbedre vores egen tilstand og dermed minimere risikoen for at udvikle demens. 

Forskerne bag havde haft mistanke om, at det netop var tilfældet, at en god almen sundhedstilstand også forebygger demens. Nu er undersøgelsen blev offentliggjort et anerkendt tidsskrift og den nye viden kan sættes i spil for at forebygge demens. 

30.000 med i undersøgelsen

Forskerne bag undersøgelsen havde adgang til en stor mængde helse- og træningsdata, der var indsamlet i 80'erne og 90'erne. I alt kunne de behandle data fra 30.000 deltagere. 

Da dataen blev indsamlet havde ingen udviklet demens, men flere tusinde udviklede demens efterfølgende.

På baggrund af det indsamlede data blev der udregnet et kondital for alle deltagerne i undersøgelsen. Dette blev gjort i to tidsintervaller med ti års mellemrum.

De personer, der havde opretholdt eller forbedret deres udholdenhed halverede risikoen for at dø af demens i forhold til de personer, der havde dårlig kondition.

Udover at halvere risikoen for demens, så sikrede en god kontition også, at de der blev ramt af demens kunne leve to til tre år længere med sygdommen.

Læs også

Nyt studie: Lange arbejdstider kan gøre dig skaldet

 

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip