Ny og banebrydende vaccine mod Covid-19 godkendt

Foto: Shutterstock.com

Den første plantebaserede vaccine mod Covid-19 er netop blevet godkendt i Canada.

Canada kan udover at have mere end halvdelen af alle verdens søer og verdens længste hovedvej nu også prale med at være det første og eneste land i verden til at have godkendt en plantebaseret vaccine mod Covid-19. 

Det skriver IFLScience.

Læs også

Trods stigende priser: Tankgigant dropper russisk olie

Vaccinen er blevet fremstillet af den canadiske bioteknologivirksomhed Medicago, som har hovedkontor i den canadiske by Quebec, og er den første af sin slags, som gør, at animalske produkter såsom kyllingeæg ikke længere er nødvendige til at fremstille vacciner mod den verdensomspændende virus. 

Det er tobaksplantens nære 'fætter', Nicotiana benthamiana, som er nøglen til den nye vaccine. 

Den bruges nemlig som en 'levende fabrik' til at fremstille viruslignende partikler, som så kan 'høstes' og bruges til at efterligne SARS-CoV-2's Spike protein.

Denne efterligning af Spike proteinet fra planten kan så renses og blandes med en adjuvant, hvilket skaber en væske, som kan sprøjtes ind i kroppen og forberede immunsystemet på den 'ægte vare'. 

Udover at være plantebaseret, hvilket naturligvis betyder, at der ikke bruges animalske produkter til fremstillingen af vaccinen, som der ellers ofte er tilfældet, så er den nye vaccine også sine 'konkurrenter' fra blandt andre Moderna og Pfizer overlegne på andre punkter. 

Den canadiskfremstillede vaccine skal nemlig kun opbevares ved en temperatur på 2-8 grader og kan altså opbevares i et almindeligt køleskab, hvilket gør distributionen af vaccinerne meget nemmere og billigere. 

Til sammenligning skal Pfizer-vaccinen ifølge Videnskab.dk nemlig opbevares ved -70 grader og Moderna-vaccinen ved -20 grader. 

Vaccinen er blevet godkendt af de canadiske sundhedsmyndigheder til brug på personer over 18 år og under 65 år, da der er utilstrækkelig data på brugen af vaccinen hos personer over 65 år og hos børn. 

Vaccinen har dog 'kun' en effektivitet på 71 procent mod infektion med Covid-19, hvor både Moderna- og Pfizer-vaccinen til sammenligning ifølge Statens Serum Institut har en effektivitet på henholdsvis 86 procent 97 procent. 

Læs også

Russisk-støttet medie deler bekymrende og "truende" video

 

 

 

 

Dagens Gossip