Ny undersøgelse bekræfter: Bier kan tænke matematisk

Foto: Shutterstock.com

Ny forskning afslører, at bier måske er klogere end vi tror, og rent faktisk, er i stand til at løse matematiske problemer.

Bier er tit et samtaleemne af de helt forkerte grunde. Mest af alt, fordi det lille honningproducerende insekt i høj grad forsvinder verden over, i takt med at sort-gule dyrs levesteder bliver ødelagt - nu er der for en gangs skyld, heldigvis grund til på ny at lade sig imponere af bier. 

Læs også

Ekspert i kropssprog: Sådan læser du en løgner

At bier er relativt intelligente, er for de fleste næppe noget nyt. Deres ekstreme dedikation til artens, og derfor deres dronnings overlevelse er ganske kendt. Såvel som det er ganske imponerende, hvordan bier kan flyve rundt i timevis fra blomst til blomst, men altid finde hjem til bikuben igen.

Nu viser det sig, at under de rigtige omstændigheder, kan de kloge insekter endda løse matematiske problemer.

Forskere fra University of Sheffield, har ifølge Mirror opdaget, at bier er i stand til at bestå en test, der er afhængige af kontinuerlige, ikke-numeriske signaler snarere end tal.

Den opgave, der blev brugt til undersøgelsen, som er almindelig i forskning i dyrs evne til at tælle, involverede en sukkerholdig behandling, der blev skjult bag en af flere plakater. Hver af dem havde derefter et forskelligt antal former vist på det.

Bierne blev individuelt trænet til, at identificere plakater, der viser forskellige antal former.

Nogle lærte at finde en sukkerholdig godbid på de plakater, der havde flest former udstillet, mens andre fandt godbid på plakaterne, der viser det færreste antal former.

Sheffield-holdet så, at når bierne lærte denne regel, var de i stand til hurtigt at identificere plakaten med det højeste eller laveste antal former på dem for at finde deres godbidder.

Undersøgelsen forsøgte derefter at finde ud af, om bierne brugte ledetråde, der ikke bestod af et nummer, ved at vise to plakater, der havde det samme antal former, men var spredt forskelligt og ikke var i samme størrelse.

Denne gang var bierne ikke så heldige - hvilket betyder, at hvis bierne havde brugt numre til at løse den første opgave, skulle de have fløjet lige meget til hver plakat, i jagten efter deres præmie.

Dr HaDi MaBouDi, hovedforfatter bag undersøgelsen sagde: 

"Resultaterne af vores undersøgelse viser, at dyr er utroligt kloge og kan løse opgaver på effektive og uventede måder. Dette vil være meget praktisk i fremtiden for kunstig intelligens til at designe smarte maskiner baseret på dyr, der har udviklet sig til nogle bestemte opgaver,” - udtaler han og fortsætter:

Læs også

Søvnfysiolog: Sådan undgår du søvnløse nætter i varmen

”Dette betyder ikke, at bier eller andre ikke-verbale dyr ikke kan forstå tal, men det antyder, at dyr bruger ikke-numeriske egenskaber til at løse de matematiske problemer, de ofte står over for, hvis sådanne oplysninger er tilgængelige. Vi håber dog, at vores undersøgelse giver indsigt i bedre metoder til at udforske matematisk kognition hos dyr."

Håbet er nu, er resultatet af undersøgelsen, fremadrettet kan bruges med henblik på kunstig intellikens, og selvfølgelig samtidig, give et indblik i bier, der med tiden, måske kan være med til at vende den triste tendens, med at bierne forsvinder.

 

 

Dagens Gossip