Nyt studie afslører: Derfor har rødhårede en højere smertetærskel end andre

Foto: Shutterstock

Et nyt studie har afsløret, hvorfor rødhårede personer har en højere smertetærskel end blondiner og brunetter.

Rødhårede kan håndtere mere smerte end brunetter og blondiner. Det viser et nyt studie, der også har fundet ud af, hvorfor det er tilfældet. Det skriver Daily Mail.

Læs også

Lægedirektør: Der er forbindelse mellem AstraZeneca-vaccine og blodpropper

Studiet har fundet ud af, at hudcellerne, som definerer en persons pigmentering, som kaldes melanocytter, er afgørende for en persons smertetærskel. 

Rødhårede personer har en genetisk mutation, der medfører, at deres melanocytter har en defekt variant af en receptor, som resulterer i, at der ikke kan produceres mørkt pigment, som giver kulør. 

En bieffekt af dette er en kemisk ubalance, der fører til en kaskade af forskellige hormoner, der i sidste ende forøger effekten af de smerteblokerende receptorer. 

I sidste ende resulterer dette i, at rødhårede personer producerer flere opioide signaler, end personer med andre hårfarver. Som følge af dette har de derfor også en højere smertetærskel. 

Forskere fra Massachusetts General Hospital har undersøgt rødpelsede mus i et laboratorium. Musenes hudceller er svarende til menneskers hudceller, og årsagen til rødt hår er sammenlignelig hos mus og mennesker. 

Dr. David Fischer ledede en tidligere undersøgelse, der viste, at rødhårede personer ikke kan producere mørkt pigment og få en kulør som følge af et tab af funktionalitet i melanocytter. 

Rødhårede, som er den mest sjældne hårfarve blandt mennesker, har som alle andre mennesker en receptor på deres melanocytter, der kaldes for 'melanocortin 1', som stikker ud fra celleoverfladen. 

Dens normale rolle er at kontrollere, hvornår kroppen begynder at fremstille mørkebrunt eller sort pigment. 

Det fungerer dog ikke optimalt hos rødhårede, hvilket forårsager den blege hud hos de fleste rødhårede, som aldrig bliver solbrune, men derimod tilbøjelige til at blive solskoldede. 

Men Dr. Fischer fandt ud af, at disse defekte receptorer også ændre produktionen af et kemikalie, der kaldes for POMC, som derefter nedbrydes til forskellige hormoner. 

Disse hormoner skaber en ligevægt mellem smertehæmmende og smertefremmende receptorer. 

Hos rødhårede forårsager den beskadigede melanocortin 1-receptor, at der produceres mindre POMC, hvorfor de har lavere niveauer af de afledte hormoner. 

Det betyder, at ligevægten hos rødhårede har en lavere koncentration, end hos personer med andre hårfarver. 

Dette har derfor forbedret virkningen af andre hormoner, som ikke er fremstillet af hudpigmentcellerne, hvilket i sidste ende giver dem en forhøjet smertetærskel. Det konkluderer forskerne i deres undersøgelse, der er blevet offentliggjort i Science Advances. 

"Disse fund beskriver det mekaniske grundlag bag tidligere beviser, der tyder på varierende smertetærskler hos forskellige pigmenteringsbaggrunde," siger Dr. Fisher.

Læs også

Frækkere end politiet tillader: Modeller anholdt for nøgenbillede

"At forstå denne mekaniske giver validering af det tidligere bevis og en værdifuld anerkendelse for medicinsk personale, når de tager sig af patienter, hvis smertetærskel kan variere." 

 

Dagens Gossip