Nyt studie konkluderer: Fysisk afstraffelse ER skadeligt for børn

Foto: Shutterstock.com

At blive slået af forældre kan påvirke et barns hjerneudvikling, ifølge en ny undersøgelse.

Det burde nok efterhånden sige selv, og heldigvis er det ikke et så stort problem som det tidligere har været, men man skal ikke slå sine børn. 

I Danmark blev det i 1997 endeligt gjort helt forbudt at slå sine børn, men det er langt fra på samme måde i alle lande.

Læs også

Eksperter melder ud: Sådan sikrer du optimal søvn

Fysisk afstraffelse er stadig lovligt i eksempelvis USA, og i England er det ifølge Unilad lovligt at få barnet til at opføre sig ordentligt med fysisk magt, så længe det ikke efterlader mærker. 

Ligeledes er det langt fra unormalt at børn får et rap over nallerne eller bagdelen i sydlige dele af Europa. Men det er ikke en god ide, og løser på lang sigt ingen problemer. Hverken for barn eller forældre.

Nye resultater fra forskere på Harvard University hævder, at det kan have en effekt på et barns neurologiske udvikling.

Offentliggjort i Child Development tidsskrift, var formålet med studiet at "undersøge sammenhængen mellem slag og neurale reaktioner på frygtsomme ansigter, en indikator for tilstedeværelsen af trussel i miljøet, ved hjælp af en følelsesmæssig ansigtsopgave,”

Katie A. McLaughlin, medforfatter af undersøgelsen på Harvard's Institut for Psykologi, og andre kolleger kiggede på børn i alderen tre og 11, særligt med fokus på dem mellem 10-11, der havde oplevet at blive slået af forældre, men havde ikke oplevet andre former for vold.

Hun forklarede til MailOnline: "Vi ved, at børn, hvis familier bruger korporlig afstraffelse, er mere tilbøjelige til at udvikle angst, depression, adfærdsproblemer og andre psykiske problemer, men mange mennesker tænker ikke på smæk som en form for vold."

De unge deltagere i en MR-maskine og blev vist en række billeder af mennesker, der slog og udtrykte 'frygtsomme' og 'neutrale' ansigter, mens hvert barns hjerneaktivitet overvåges for hvert billede.

Undersøgelsen bemærkede: "I gennemsnit, på tværs af hele prøven, fremkaldte frygtsomme ansigter større aktivering end neutrale ansigter i mange regioner i hele hjernen ... børn, der har oplevet vold fra forældre, har en tendens til at udvise højere niveauer af kognitive, adfærdsmæssige og følelsesmæssige problemer end deres aldrig-smækkede jævnaldrende,”

McLaughlin sagde: "Selv om vi måske ikke konceptualisere korporlig afstraffelse at være en form for vold, med hensyn til, hvordan et barns hjerne reagerer, er det ikke så anderledes end misbrug,”

Hun tilføjede: "Vi håber, at denne konstatering kan tilskynde familier til ikke at bruge denne strategi, og at det kan åbne folks øjne for de potentielle negative konsekvenser af korporlig afstraffelse på måder, de ikke har tænkt på før,”

En talsmand for NSPCC sagde også: "Der er klare beviser for, at fysisk afstraffelse skader børns trivsel og er forbundet med dårligere resultater i barndommen og voksenalderen. Vi vil opfordre forældre til at bruge alternative metoder til at lære deres børn forskellen mellem rigtigt og forkert, med en positiv forældretilgang, såsom at sætte klare og konsekvente grænser,”

 

Læs også

Indrømmer svindel: Opdigtede monster for turisme

Om forældre slår deres børn af ren og skær afmagt, eller om det er fordi de rent faktisk mener, at børn har godt af at få slag ind imellem, så konkluderer studiet, at konsekvenserne kan blive enorme, og ingen vinder således noget af denne form for afstraffelse.

 

 

 

Dagens Gossip