Robotter for 155 millioner kroner stykket, kan erstatte delfiner i fangenskab

Foto: Shutterstock.com

Et firma der producerer såkaldte animatronics, arbejder i øjeblikket på at skabe robot delfiner, der kan erstatte den levende slags, der nogle steder i verden lever i fangenskab i kontroversielle sø-parker.

Der findes hundredvis af de såkaldte ‘Sea-world’ parker rundt om i verden, der gang på gang har modtaget massiv kritik, både fra dyrerettighedsaktivister og politikere, for måden hvorpå store havdyr holdes fanget igennem hele livet, trænet og tvunget til at udføre tricks for et betalende publikum - Ikke et videre sympatisk foretagende. 

Læs også

Fuld teenager bryder ind, og sover i hus fuld af betjente

Det mener mange organisationer hvert fald.

Blandt dem PETA, der er en organisation der beskæftiger sig med rettigheder for dyr, og de har netop delt billeder af en delfinrobot, de håber, kan overtage de levende dyrs plads i de store akvarier.

De kæmpestore robotdelfiner vejer cirka et kvart ton, og koster svimlende 155 millioner kroner. De er bygget efter delfiners anatomi, er derfor cirka 2,5 meter lange, og de metalliske indre er dækket af en yderst sofistikeret form for silikone, der gør det muligt for robotterne at svømme under vand, opføre sig som delfiner, og ligefrem udføre de tricks, delfiner i øjeblikket tvinges til.

Ideen og udførelsen af disse utrolige væsener, kommer fra et animatronisk firma kaldet Edge, der har skabt robotter til Hollywood-film som Free Willy, Deep Blue Sea, Avatar, Flipper og Anaconda. Håbet og målet er, at innovationen kan hjælpe med at frigøre de 3.000 ultraintelligente pattedyr, der lever i øjeblikket lever i fangenskab, i Sea-Worldindustrien, der stadig er yderst lukrativ. 

Ifølge Peta, kan teknologien give mennesker mulighed for at opleve og lære om delfiner uden at begrænse dem til et liv i fangenskab.

Aktivisten Katherine Sullivan udtalte om nyheden: ”Der er en ende i syne for de grusom delfiner-programmer, hvor unge delfiner traumatisk bortføres fra deres hjem i havet,”

I Europa har 20 lande allerede forbudt eller begrænset dyr i cirkus, men delfinoplevelser på steder som Orlando, Florida, tiltrækker hvert år hundredetusinder af turister. 

Den høje pris er fire gange, hvad en levende delfin ville koste forlystelsesparker, og kunne derfor nemt holde store virksomheder fra investeringen. På den anden side, skriver Mirror, at kinesiske investorer har været med til, at finansierede projektet, og lovet, at bruge robotterne i nye parker bygget i landet.

Edge har tidligere udtalt, at mens omkostningerne er høje, kræver robotdelfinerne ikke den samme mængde pleje, temperaturovervågning og mad, og overlever samtidig deres levender delfiner, som kun overlever i gennemsnit 20 år i fangenskab sammenlignet med mellem 30 og 50 år i naturen.

Kreativ direktør for Edge's animatroniske program, Roger Holzberg, tilføjede: ”Ideen med dette er virkelig at skabe en slags Sesame Street under vand.

”Disse karakterer lærte en generation, hvordan man skulle forholde sig, til forskellige slags aspekter af menneskeheden på måder, som man aldrig havde forestillet sig før. Og det er det, vi drømmer om med dette projekt.”

Læs også

Pablo Escobars 'liderlige kokainflodheste' smadrer økosystem i Colombia

Selvom robotdelfinerne er ekstremt dyre, kan de vise sig, at være alle pengene værd. Ikke kun fordi industrien med underholdning udført at havdyr er presset, men også fordi robotterne tilbyder nye muligheder. 

Det faktum, at det er robot, gør det også muligt at komme tættere på mennesker end normalt ville være sikkert for dyret, og ydermere, har samtlige testgrupper, der har observeret robotdelfinerne, ikke være i stand til at opdage, at der ikke var tale om levende delfiner.

 

 

Dagens Gossip