Slip for pinlige episoder: Sådan husker du navne på mennesker, som du lige har mødt

Foto: Shutterstock.com

Vi har alle prøvet, at man får en ny kollega, som man ikke lige kan huske navnet på. Nu kan du heldigvis komme dette problem til livs.

Det er helt almindeligt ikke at registrere en persons navn. Men det er også frygteligt irriterende og en smule pinligt.

For selvom du ikke kendte vedkommende, før jeres samtale, så kommer du bare til at virke kold og ligeglad, når du ikke kan huske personens navn kort så tid efter, at du har fået det serveret.

Læs også

Husker du Grunk fra Krummerne? Sådan ser han ud i dag

Psykologen Tom Stafford fortæller til BBC, at årsagen til det frustrerende problem ligger i hjernen.

Hukommelsen lagrer ikke den slags informationer i en bestemt mappe i hovedet, som du kan trække frem, når du har brug for den. Vores minder er bygget op af associationer, og vores hukommelse er mønstre af informationm, der er forbundet. 

Af samme grund dagdrømmer vi, forklarer Stafford,

- Du bemærker, at bogen, som du er ved at læse, er trykt i Paris, og Paris er hjemsted for Eiffeltårnet, som din kusine Mary besøgte sidste sommer, og Mary elsker pistacie-is. Gad vide om hun spiste en pistacie-is, mens hun var oppe i tårnet?

- Og sådan bliver det ved. Hvert minde er forbundet med et andet. Ikke ved logik, men ved tilfældigheder som tid, sted, hvordan du fik informationen, og hvad det betyder, forklarer psykologen.

Problemet med at huske et navn opstår derfor, fordi du ikke kan forbinde informationen om din nye kollegas navn til noget som helst i din hukommelse. Når et stykke information ikke er forbundet til noget andet, du ved i forvejen, så er der stor sandsynlighed for, at det ryger ind af det ene øre og ud af det andet. 

Din hjerne beslutter simpelthen, at det ikke er vigtigt at huske, fordi den ikke kan kæde det sammen med andre ting, som er lagret i dit indre arkiv.

Men der findes heldigvis tricks til at styrke din hukommelse, så du bliver bedre til at huske navne på nye mennesker omkring dig. Her er tre trin.

1. Gentag det nye navn for dig selv. Når man øver sig, lærer man, og jo mere du øver dig, jo stærkere bliver din hukommelse. Når du siger navnet højt, forbinder du det til dig selv i det fysiske øjeblik samt til samtaleemnet mellem jer. 

2. Kæd det nye navn sammen med noget, du allerede ved. Det er sådan set ligemeget, hvad det er. Det kan være en fjollet ting. Det vigtige er bare, at du finder en eller anden forbindelse, som får navnet til at klistre sig fast i din hjerne. Hvis personen hedder Helle, kan du for eksempel tænke på landets tidligere statsminister. Husk: Det handler om associationer.  

3. Forbind navnet til en anden information om vedkommende. Det øger din chance for at huske personens navn. Helle kan for eksempel fortælle dig, at hun fiskede i weekenden. Gennemgå derefter de associationer, der dukker op, når du tænker på fiskeri og Helle Thorning-Schmidt. Det er ligemeget, hvor tosset det virker - du behøver jo aldrig sige det højt.

Det gælder om at skabe et spindelvæv af forbundne oplysninger i din hjerne. På den måde slipper du for det flove øjeblik, hvor du skal nævne personens navn og ikke kan huske det...

...Statsminister, Socialdemokraterne, fiskestang, Atlanterhavet - HELLE! Der var den :) 

Læs også

Kan du huske Krumme fra ‘Krummerne’? Sådan ser de ud i dag

 

 

Dagens Gossip