Stor undersøgelse konkluderer: Vegetarer er sundere end kødspisere

Skrevet af Lukas Jepsen

12/05/2021
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
En ny undersøgelse tyder på, at vegetarer er meget sundere end kødspisere, selv når der tages hensyn til faktorer som alder, fedme, rygning og alkoholforbrug.

Dagens topnyheder

Hvis du er glad for en stor saftig bøf, er denne undersøgelse udført på University of Glasgow i Skotland, næppe den mest opmuntrende læsning. Er du derimod vegetar, eller måske endda veganer, tyder resultatet af undersøgelsen på, at du gør noget helt rigtigt.

Undersøgelsen fra University of Glasgow, undersøgte biomarkører hos mere end 166.000 voksne britter, så på foreningen med 19 blod og urin biomarkører i forhold til diabetes, hjerte-kar-sygdomme, kræft, lever, knogler og nyrefunktion.

Deltagerne i undersøgelsen var alle mellem 37 og 73 år, og blev fordelt i to kategorier, vegetar ( 4.111 deltagere) og kødspisere(166.516 deltagere).

Forskningen synes at konkludere, at vegetarer generelt var en hel del sundere end deres kødspisende medmennesker.

Det blev opdaget, at vegetarer havde færre 'biomarkører' forbundet med sundhedsmæssige tilstande som diabetes, kræft, hjertesygdomme og nyrefunktionsproblemer.

Det blev dog også konstateret, at vegetarer havde lavere niveauer af gavnlige biomarkører, herunder D-vitamin og calcium, som begge er knyttet til sunde knogler og led.

De viste sig også at have betydeligt højere fedtindhold (triglycerider) i blodet samt cystatin-C, hvilket peger i retning af en dårligere nyrefunktion.

Dr. Carlos Celis-Morales, der ledede forskningen har ifølge Unilad i forbindelse med forskningen udtalt:

“Vores resultater giver stof til eftertanke. Ud over ikke at spise rødt og forarbejdet kød, der er blevet knyttet til hjertesygdomme og nogle kræftformer, folk, der følger en vegetarisk kost tendens til at forbruge flere grøntsager, frugter og nødder, som indeholder flere næringsstoffer, fibre og andre potentielt gavnlige forbindelser,” - fortæller Morales og tilføjer:

“Disse ernæringsmæssige forskelle kan hjælpe med at forklare, hvorfor vegetarer synes at have lavere niveauer af sygdomsbiomarkører, der kan føre til celleskader og kronisk sygdom,”

Biomarkører har tidligere været meget brugt til at undersøge den effekt, som en persons kost har på deres helbred. Men, beviser for de metaboliske fordele forbundet med en vegetarisk kost er fortsat uklare.

Selv om dette var en stor undersøgelse, har forfatterne understreget, at forskningen var observationel, hvilket betyder, at der endnu ikke kan drages nogen konklusioner med hensyn til direkte årsag og virkning.

Der blev også bemærket flere begrænsninger, herunder det forhold, at biomarkørprøver kun blev testet én gang for hver deltager, hvilket giver mulighed for, at biomarkører kan svinge afhængigt af ikke-diætrelaterede faktorer, f.eks. eksisterende sygdomme og livsstilsfaktorer, der i undersøgelsen ikke blev taget højde for.

Forskerne bemærkede også, at undersøgelsen var afhængig af, at deltagerne registrerede deres indtagelse gennem kosten ved hjælp af fødevarefrekvens spørgeskemaer, en metode, som ikke altid er helt pålidelig.

Det har efterhånden i meget lang tid, været alment kendt at vores kost har en stor indflydelse på vores sundhed. Men livet som vegetar kontra kødspiser, er stadig et relativt uudforsket område. 

Så selvom forskerne mener at der findes en klar sammenhæng mellem en vegetarisk kost og en sundere krop, mangler der altså endnu flere undersøgelser med mere skudsikre beviser, før man endeligt kan konkludere forskelle kostens indvirkning fuldstændigt.