Tegn på at du allerede har haft Covid-19 uden at vide det

Skrevet af Mathias Madsen

07/02/2022
Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix
Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix
Lige for tiden er det nærmest mest normalt at have corona eller have haft det, men der er alligevel nogle få, som på en eller anden måde formår at undgå smitten, og det kan måske skyldes, at de allerede har været smittet.

Dagens topnyheder

I starten af pandemien var det nærmest 'breaking news', hvis en person i ens omgangskreds fik corona eller sågar blot kom i isolation, fordi vedkommende var nærkontakt. 

Som tiden er gået, er det blevet mindre og mindre spændende, og med omikronvariantens ankomst er det efterhånden blevet mere almindelig at være smittet med corona end at være snottet, og vi ser blandt andet kendte blive smittet på stribe

For tiden er det nærmest umuligt at forlade sit hjem uden at blive smittet med corona eller blive nærkontakt til en smittet, og dagens positivprocent er da ifølge Sundhedsstyrelsen også på mere end 25%, og på blot 24 timer er der registreret mere end 44.000 smittede - til trods for at coronapasset er stort set afskaffet, og det derfor er færre, som bliver testet. 

Alligevel kender de fleste en enkelt eller to, som på magisk vis navigerer uden om smitten, og endda kan have været sammen med en smittet i længere tid helt uden selv at blive smittet. 

Det kan der være mange årsager til, og forskellige danske og internationale studier har givet deres bud på årsagen, men en helt simpel grund kan blot være, at det simpelthen er, fordi man allerede har været smittet - måske helt uden at vide det. 

Epidemiologen, Tony Blakely, fra Melbourne School of Population and Global Health told har udtalt sig til ABC News omkring årsager til, at smitte ikke altid bliver opdaget. 

Ifølge ham er der først og fremmest én rimelig åbenlys grund til, at det ikke er blevet opdaget, at man har været smittet med den verdensomspændende virus, og det er, at man blev smittet, inden pandemien for alvor 'kom i gang'. 

Ifølge Sundhedstyrrelsen fik Danmark sin første smittede borger d. 27. februar 2020, men norske studier har vist, at smitten formentlig allerede var i Norge og flere andre steder i verden - inklusiv Danmark - i slutningen af 2019 og måske endda før december, hvor man ellers troede, at den startede i Wuhan i Kina. 

Kan du erindre, at du havde en slem forkølelse i vinteren 2019/2020, så kan det altså godt være, at det skyldtes den smitsomme virus, og at det ikke var en almindelig influenza. 

Som bekendt er vejrtrækningsbesvær og tør hoste også tegn på viraen, men har man oplevet det i starten af pandemien, har man måske slået det hen som en anden sygdom, angst eller et panikanfald. Det kan dog være tegn på, at man har været ramt af coronavirus. Det skriver Unilad

Andre symptomer som du måske husker at have haft, og som er symptomer på coronavirus er trykken for brystet, en følelse af at hjertet slår hurtigere eller conjunctivitis, som oftes ses ved sammenklistrede øjenlåg og/eller smuds og slim fra øjnene. 

Alle disse symptomer kan opleves i lang tid efter, at man har haft virusset, og det er derfor værd at tænke tilbage og huske, om det er noget man har oplevet dengang, hvor vi ikke blev testet regelmæssigt. Har man det, så har det sandsynligvis været coronavirus. 

Sidst men ikke mindst er kronisk træthed også et symptom, men hvis man tænker tilbage på en søndag efter en tur i byen, hvor man var kronisk træt, eller hvis man er teenager, så er det ikke sikkert, at det var coronaens skyld!