Verdens farligste dyr

Skrevet af Nils Würtzenfeld

327 uger siden

|

06/02/2018
Verdens farligste dyr
Verdens farligste dyr. Giftslanger koster hvert år mellem 50.000-125.000 menneskeliv. Foto: Shutterstock
Verdens farligste dyr er langt fra det største eller det stærkeste, men alligevel slår det mellem 2-3 millioner ihjel om året. Her kan du se en liste over de 12 farligeste dyr i verden.

Dagens topnyheder

Verdens farligste dyr: Det er ikke altid de dyr, der ser mest frygtindgydende ud, som er farligst for os mennesker.

For selvom kendte og frygtede dræbere som løver og hajer hvert år slår flere hundrede mennesker ihjel, så er det oftest de små dyr, der er de farligste, når det kommer til, hvor mange menneskeliv, de har på samvittigheden.

Heldigvis for os danskere er vores nordiske klima ikke særlig attraktivt for verdens farligste dyr, som foretrækker sydligere og noget varmere himmelstrøg.

Til gengæld kan man godt kigge sig over skulderen, hvis man bor i Afrika, Sydamerika eller Asien, hvor mange af klodens allermest dødbringende skabningen af hjemme.

Herunder kan du se en liste over de 12 farligste dyr i verden. Listen er lavet ud fra hvilke dyr, der dræber flest mennesker om året.

Verdens farligste dyr - Top 12

12. Hajer: Hajer står for mange som én af de mest frygtede og farlige dyr, der findes - og det med god grund. Havets uhyggelige konge er nemlig en blodtørstig dræber, og især den store hvidhaj slår hvert år flere mennesker ihjel

Forårsager cirka 100 dødsfald om året.

Verdens farligste dyr

Verdens farligste dyr: Disse frygtede kæber dræber hvert år adskillige mennesker. Foto: Shuttterstock

11. Gopler: De ser bestemt ikke særlig farlige ud, men faktisk dræber gopler hvert år cirka ligeså mange mennekser, som hajer gør. Deres tentakler er nemlig voldsomt giftige og kan nemt koste en uheldig dykker eller badegæst livet. Dermed er goplen en stille dræber.

Forårsager cirka 100 dødsfald om året.

10. Flodheste: Selvom den ser både stor, klumpet og ganske harmløs ud, så er flodhesten et af verdens farligeste dyr. Det tykke pattedyr er nemlig utrolig aggressivt og på trods af dens enorme kropsvægt, kan flodhesten faktisk løbe op til 50 km/t, hvilket er hurtigere end mennesker. Samtidig kan det store gab og kraftige kæber nemt slå et menneske ihjel.

Forårsager 100-150 dødsfald om året.

Verdens farligste dyr

Verdens farligste dyr: Tage ikke fejl af den farlige elefant. Foto: Shutterstock

9. Elefanter: Endnu et dyr som på overfladen virker både roligt og godmodigt, men lad dig ikke narre. Selv tamme elefanter kan pludselig føle sig truet, hvilket hvert år koster adskillige mennesker livet. Selv elefanter i zoologiske haver kan pludselig gå amok og dræber den dyrepassere, der har passet dem i årevis.

Forårsager 300-500 dødsfald om året.

8. Krokodiller: Krokodiller har alle dage set både snu, farlig og dæmonisk ud, som de ligger i vandoverfladen og venter på, at et intetanende bytte skal nærme sig. Og det store krybdyrs fæle udseende afspejler også dens natur, da krokodillen er en sand dræber, der uden tøven trækker sit byttet med ud i vandet, og flår det fra hinanden med dens kæber, der har det stærkeste bid på jorden.

Forårsager 600-800 dødsfald om året.

Verdens farligste dyr

Verdens farligste dyr: Løven dræber hvert år flere mennesker. Foto: Shutterstock

7. Store kattedyr: I denne kategori finder man både løver, tigere og andre af de store kattedyr, der hver år slår adskillige mennesker ihjel. Det kommer nok heller ikke bag på mange at de smidige og lynhurtige dræbere er livsfarlige for mennesker, og hvert år koster mødet med et stort kattedyr adskillige personer livet i både Afrika, Asien og Nordamerika.

Forårsager cirka 800 dødsfald om året.

6. Skorpioner: Nummer tre på listen er skorpionen, der faktisk hører til spindlerne sammen med bl.a. edderkopper, mejere og mider. Det lille, men meget farlige dyr, er frygtet for den spidse giftbrod, der konstant hænger over deres ryg - klar til lamme deres bytte. Der findes omkring 1500 skorpion-arter i verden og omkring 150 af disse er livsfarlige for mennesker.

Verdens farligste dyr

Verdens farligste dyr tæller også skorpionen. Foto: Shutterstock

Forårsager cirka 800-2.000 dødsfald om året.

5. Spoleorm: Denne orm er nok ikke det første, man tænker på, når snakken falder på farlige dyr. Ikke desto mindre er spoleormen skyld i smitte med den dødelige infektionen ascariasis, der hvert år koster tusindvis af mennesker livet.

Forårsager cirka 4.500 dødsfald om året

4. Tsetsefluer: Vogt dig for størrelsen, for det er nemlig ikke de største dyr, der er de farligeste. Således koster tsetsefluer hver år tusindvis af mennesker livet syd for Sahara. Den lille flue bærer nemlig på den frygtede sovesyge, som overføres, når fluen suge blod af blandt andet mennesker.

Forårsager cirka 10.000 dødsfald om året

Verdens farligste dyr

Verdens farligste dyr: Hunden er overraskende farlig. Foto: Shutterstock

3 Hunde: Højst overraskende er menneskets bedste ven det tredjefarligste dyr i verden. Ikke fordi hundeangreb koster mange mennesker livet, men fordi vores foretrukne kæledyr kan bære på virussen rabies (hundegalskab). Denne virus kan videreføres til mennesker, hvis de kommer i kontakt med smittede hundes spyt - eksempelvis via bid. Hvert år dør cirka 35.000 mennesker verden over af rabies, og ifølge WHO er 99 procent er tilfældene forårsaget af hunde.

Forårsager cirka 35.000 dødsfald om året

2. Giftslanger: Selvom vi i Danmark kun skal tage os i agt for hugormen, så er slanger alligevel det andetfarligste dyr i verden. Der findes nemlig mere end 250 forskellige giftslanger verden over, og det er primært i Afrika, Amerika og Asien at mange tusinde mennesker hvert år mistet livet på grund af giftige slangebid. De aggressive og farlige slanger kan nemt ligge gemt i naturen, og når først man opdager dem, er det ofte for sent.

Forårsager 50.000-125.000 dødsfald om året

Verdens farligste dyr

Verdens farligste dyr er myg, der blandt andet kan bære malaria. Foto: Shutterstock

1. Myg: Paradoksalt nok er det mindste dyr på listen også den største dræber. Myg er nemlig verdens farligeste dyr. Der findes over 3500 myggearter, og mens nogle kun bider som forsvar, så angriber andre mennesker som en del af deres levevis. Sammenlagt koster de små insekter dog mellem to-tre millioner menneskeliv om året - særligt i landet som Afrika, Asien og Amerika. Den voldsomme dødsrate skyldes, at flere af myggene overfører dødelige sygdomme såsom malaria og dengue feber.

Forårsager to – tre millioner dødsfald om året