Verdens længste flod

Skrevet af Nils Würtzenfeld

327 uger siden

|

06/02/2018
Verdens længste flod
Verdens længste flod. Foto: Shutterstock
Verdens længste flod er fortsat Nilen, selvom forskere hævder, at en anden flod har overhalet den. Her kan du se en top 10 over de længste floder.

Dagens topnyheder

Verdens længste flod er Nilen. Det har i mange år været børnelærdom, men i 2007 valgte en række brasilianske forskere at udfordre, hvad de fleste ellers har lært i skolen.

Forskerne påstår nemlig at have fundet et nyt udspring for Amazonfloden højt oppe i de snedækkede bjerge i Peru. Dermed mente de, at Amazon-floden i Sydamerika ikke blot er verdens mest vandrige flod, den er også verdens længste.

Dermed degraderede ekspeditionsforskerne den egyptiske flod Nilen til kun at være verdens andenlængste flod, men straks mødte det skelsættende fund modstand fra andre eksperter, der hævdede, at Nilen fortsat er verdens længste flod.

Og da endegyldige beviser endnu ikke har kunne påvise, at Amazonfloden har et højere udspring og dermed snupper førstepladsen, bliver Nilen fortsat regnet for den officielt længste flod på kloden.

Herunder kan du se en list over verdens 10 længste floder. (Listen inkluderer også floder, der er en sammenfletning af flere mindre floder).

Verdens længste flod - Top 10

10. Amur – Argun  – 4.444 kilometer: Dette russiske flodsytem udgør verdens 10. længste flod og udgør over en en længere strækning grænsen mellem Rusland og Kina.

6. Congofloden - 4.700 kilometer: Congofloden, også kaldet Zaïrefloden eller Congo-Lualaba, er efter Nilen den længste flod i Afrika. Den har sit udspring i Den Demokratiske Republik Congo og løber ud i Atlanterhavet i Angola. Den er i øvrigt verdens dybeste flod.

Verdens længste flod

Verdens længste flod: Her ses Congofloden også kendt som Zaïrefloden. Foto: Shutterstock

5. Paraná - 4.880 kilometer: Paraná-floden er med sine næste 5.000 kilometer den næstlængste flod i Sydamerika efter Amazonfloden. Den starter i Brasilien og løber gennem Paraguay og Argentina. 

7. Ob’-Irtysh  – 5.410 kilometer: Ob’-Irtysh - eller på dansk Ob  - er den største flod i Vestsibirien og den næststørste flod i Rusland. Den udspringer i Altajbjergene og udmunder i Obbugten i Karahavet efter at have flettet sammen med flere andre floder.

Verdens længste flod

Verdens længste flod: Mississippi ses her med den obligatoriske floddamper. Foto: Shutterstock

6. Huang Ho (Yellow River) – 5.464 kilometer: Denne kinesiske flod har fået navn efter sit gullige vand, der dog ikke skyldes forurening, men den jord som floden trækker med sig.

5. Yenisey-Angara-Selenga – 5.539 kilometer: En række russiske floder danner tilsammen dette enorme flodsystem, der strækker sig ind i Mongoliet og munder ud i det Arktiske Hav.

Verdens længste flod

Verdens længste flod: Her bugter Amazonfloden sig. Foto: Shutterstock

4. Mississippi-Missouri-Red Rock – 6.275 kilometer: På fjerdepladsen finder man faktisk to floder - Mississippe-floden og Messouri-floden, der dog tilsammen danner Nordamerikas længste flod, der også er verdens fjerdelængste.

3. Yangtze – 6.300 kilometer: Den tredjelængste flod i verden er Yangtze-floden, der primært ligger i Kina og strækker sig over 6300 kilometer. Dermed er floden også Asiens længste flod.

Verdens længste flod

Verdens længste flod. Nilen med pyramiderne i baggrunden. Foto: Shutterstock

2. Amazon – 6.400 kilometer: Amazon er verdens mest vandrige flod og måske - måske ikke - verdens længste. Den officielle længde er 6300 kilometer og den løber primært gennem Brasilien, men strækker sig over i alt seks lande på det sydamerikanske kontinent.

1. Nilen – 6.650 kilometer: Nilen er stadig verdens officielt længste flod og løber igennem hele 10 lande på det afrikanske kontinent. Nilen består af to floder der samler sig i Sudan - den Blå og Den Hvide Nil.