Verdens største edderkop

Skrevet af Nils Würtzenfeld

333 uger siden

|

29/12/2017
Verdens største edderkop
Verdens største edderkop er Goliath-edderkoppen. Foto: Shutterstock
Verdens største edderkop er en ordentlig krabat med et benspænd på helt op til 30 centimeter!

Dagens topnyheder

Hvis du lider af araknofobi – altså frygt for edderkopper – så kan det godt være, at du ikke skal læse videre. Den største edderkop i verden er nemlig en hel del større end de husedderkopper, du i forvejen gyser over.

Verdens største edderkop er Goliath-edderkoppen. Den er også kendt som Goliatfugleedderkoppen og betragtes som værende den største edderkop på kloden, når man ser på den samlede kropsmasse.

Det ottebenede monster kan nå en vægt på mere end 120 gram og har et skræmmende benspænd på op til 30 centimeter. Samtidig har den giftkroge (hugtænder) på cirka 2,5 centimeter - lange nok til at trænge igennem menneskets hud.

Den store tarantel med det latinske navn Theraphosa blondi stammer fra regnskoven i Ecuador, men lever flere steder i det nordlige Sydamerika. Den er en såkaldte ’huleedderkopper’, hvilket betyder, at Goliath-edderkoppen almindeligvis lever i huler eller huller, som de enten selv udgraver eller overtager fra andre hule-gravende dyr.

Verdens største edderkop er Goliath-edderkoppen. Foto: Shutterstock

Verdens største edderkop fakta

Goliatfugleedderkoppen hedder Goliath Birdeater på engelsk og har sit navn fra optegnelser foretaget af forskere mellem 1880-1900. I disse optegnelser stod det nemlig beskrevet, hvordan forskerne havde observeret edderkoppen fortære en kolibri.

Som det også kendes fra andre edderkoppearter, så kan hunnerne nogle gange finde på at spise deres partner, efter de har parret sig. Hunnerne bliver kønsmodne efter tre-fire år og lever i gennemsnit 15 til 25 år. De lægger alt fra 100 til 200 æg, som udklækkes inden for to måneder.

Hannerne dør til gengæld kort tid efter, de er blevet kønsmodne og har typisk en levetid på 3 til 6 år.

Når Goliatfugleedderkoppen føler sig truet, stiller den sig på bagbenene og hvæser højt. Selvom det er verdens største edderkop, er dens bid dog ikke dødeligt for mennesker. Resultatet af et bid er nogenlunde de samme symptomer som ved et almindeligt hvepsestik.

Goliath-edderkoppen er et meget populært kæledyr blandt tilhængere af spindlerne. Det er dog en edderkop, men skal tage sig i akt for, da den hører til blandt de mest aggressive edderkopper.