Verdens største fugl

Verdens største fugl - kan du gætte, hvilken der er tale om. Foto: Shutterstock

Verdens største fugl kan blive op til 2,5 meter høj, men kan ikke flyve.

Strudsen

Verdens største fugl: Strudsen er verdens største fugl - selvom den ikke kan flyve. Foto: Shutterstock

Den største fugl i verden er strudsen - eller masaistrudsen - der kan blive op til 2,8 meter høj og veje helt op mod 120 kilo.

På trods af både næb, vinger og fjer kan strudsen dog ikke flyve, hvilket gør, at verdens største fugl faktisk lever hele sit liv på landjorden.

Til gengæld kan strudsen løbe stærkt og kan på korte afstande skyde en topfart på cirka 70 km/timen, som den opnår på dens lange muskuløse ben.

Strudsen bruger desuden de veludviklede ben til at sparke med, hvis den føler sig truet, og da dens store øjne er placeret højt på dens lang hals, har strudsen relativt let ved opdager rovdyr på den afrikanske savanne, hvor den høre til.

Strudsen lever typisk af græs, frø, blade, græshopper og firben.

Vandrealbatrossen

Verdens største fugl: Her ses vandrealbatrossen, der har verdens største vingefang. Foto: Shutterstock

Hvis man til gengæld kigger på fugle, der rent faktisk kan flyve, så kan vandrealbatrossen prale af at være den fugl i verden, der har det største vingefang.

Fra vingespids til vingespids kan albatrossen nemlig komme op og måle imponerende 3,6 meter, mens krabaten kan veje 11 kilo. 

På trods af sin størrelse er vandrealbatrossen alligevel i stand til at flyve rundt om Jorden på bare 46 dage, ligesom den kan skyde en topfart på 110 kilometer i timen.

Med de enorme vinger kan den svæve dagen lang - stort set uden at slå med vingerne og bruge kræfter. Det gør, at vandrealbatrossen på et år kan tilbagelægge en afstand, der svarer til fire-og-en-halv gang rundt om jorden - samme afstand som halvvejs til Månen.

Vandrealbatrossen holder til på vindblæste klippeområder, men tilbringer det meste af sit liv til havs i kølige omgivelser på den sydlige halvkugle.

Andeskondoren

Verdens største fugl

Verdens største fugl: Andeskondoren er verdens største rovfugl. Foto: Shutterstock

En anden fugl med et næsten ligeså stort vingefang er andeskondoren, der udover at være verdens største kondor også er verdens største rovfugl.

Når andeskondoren folder sine enorme vinger ud, kan den nemlig nå et vingefang på op til 3,2 meter, mens dyret i sig selv kan blive en meter høj og veje 11-15 kilo.

Andeskondoren kan dog ikke bevæge sine vinger, hvilket gør, at den i stedet for at flyve er en sublim svæver. Det gør, at den store fugl stille og roligt glider gennem luften, hvorefter den pludselig kan styrer lodret ned mod sin klippehylde for at lande elegant.

Man finder andeskondoren i Sydamerika, hvor den oftest lever af at æder ådsler. Den kan dog også æde dyr, som er syge, ligesom den af og til æder en unge fra en ged eller et lam.

 

Dagens Gossip