Pas på: Disse pinkoder må du aldrig bruge på din telefon

Foto: Shutterstock

Måske er det på tide at ændre pinkoden til din telefon? Nogle koder er nemlig nemme at gætte for udspekulerede mobiltyve.

De fleste af os har valgt at udstyre vores mobiltelefon med en adgangskode, der skal tastet, før man kan få adgang til telefonens funktioner.

Det er dog langt fra os alle, der har valgt en kompliceret kode. Tværtimod.

Det skriver Readser’s Digest.

En studie har nemlig illustreret, hvor let det er at få adgang til en fremmeds mobiltelefon, hvis koden ikke er tilpas gennemtænkt.

Læs også

Afsløring: Danske mænd med disse navne bliver oftest tynde i toppen

Som en del af studiet, der blev foretaget i forbindelse med Proceedings of the Annual Computer Security Applications Conference, blev 1,173 forsøgspersoner bedt om at se på en video af personer, der låste deres mobiltelefon op.

Præcis ligesom en mobiltyv ubemærket kan kigge dig over skulderen, når du låser din telefon op.

Personerne i videoen havde enten valgt en fire- eller sekscifret adgangskode, hvis de var iPhone-brugere, eller en seks-punkts mønsterkode hvis de havde en Android-telefon.

Efter at have set videoen en enkelt gang blev forsøgspersonerne bedt om at låse de forskellige telefoner op ud fra deres hukommelse.

 Og hurtigt tegnede der sig et billede af hvilken type adgangskode, der var nemmest at gætte.

Læs også

Din risiko for demens fordobles, hvis du ikke kan genkende disse 5 dufte

Er man Android-bruger, og benytter sig af den grafiske adgangskode, hvor man bruger et mønster af linjer til at låse telefonen op, så er der desværre dårligt nyt.

For denne type adgangskode var nemlig lettest at aflure og huske for forsøgspersonerne.

I hele 64 procent af tilfældene lykkes det forsøgspersonerne at låse Android-telefonen op efter kun at have afluret koden på video én gang.

Og fik deltagerne lov at se videoen af Android-koden flere gange, steg andelen af vellykkede ’indbrudsforsøg’ til hele 80 procent.

Læs også

Rapporten fra Kim Walls obduktion er klar: Anklager fremlægger nye beviser i dag

Til gengæld var Android-koden væsentligt svære at gætte, hvis mønster-linjerne ikke var tydelige, mens telefonen blev låst op.

Den sværeste kode at huske for deltagerne viste sig at være en sekscifret talkode - som eksempelvis iPhone-benytter.

Her lykkes det kun at låse den op i 11 procent af forsøgende.

Når deltagerne fik lov at se videoen flere gange, lykkes det i 27 procent af forsøgene.

Læs også

Pas på: Dette oversete tegn på hjerteanfald hos kvinder kan være livsfarligt at ignorere

Personerne bag forsøget har efterfølgende fastslået, at den allersikreste mobile adgangskode ikke overraskende er touch ID, der som bekendt kan låse din telefon op ud fra dit fingeraftryk.

Når det kommer til talkoder, så er de sikreste at generere en kode, der er så lang så muligt, og hvor tallene er tastet i en spredt og tilsyneladende vilkårlig rækkefølge.

Søger man gode råd til en sikker pinkode, så har et gammelt studie fra 2012 blandt andet kigget nærmere på de bedste og værste adgangskoder på fire cifre.

Studiet blev foretaget af en gruppe forskere fra analysegruppen Data Genetics, der havde analyseret intet mindre end 3.4 millioner stjålne PIN-koder.

Læs også

Denne ene ting må du IKKE spise, når du bliver sulten sent om aftenen

Ud af de 10.000 forskellige kombinationer, der kan genereres ud fra firecifrede koder med tallene 0 til 9, havde forskerne set på, hvilken kode der oftest blev benyttet – og hacket – og hvilken kode, der var færrest, der kunne gætte.

Nummer et på listen over dårlige koder var ikke overaskende '1234', mens '1111' lå på andenpladsen over de koder, der var blevet brugt og stjålet flest gange.

Også ’partal’ som ’1122’ optrådte flittigt på listen, som generelt var præget af ens tal eller tal i rækkefølge.

Først nede på listens 22. plads dukkede tallet ’2580’ op, som umiddelbart virker tilfældigt.

Og dog – for ’2580’ optræder lodret i den midterste række på tastaturet på en mobiltelefon eller en bankautomat, så helt tilfældigt var det langt fra.

Nederst på listen som nummer 10.000 lå koden ’8068’. Denne talrække var nemlig den kode, som færrest havde gættet, og den blev derfor vurderet til at være den mindst benyttede kode - og dermed mest sikre - kode.

Læs også: Apple advarer: Børn under 13 år må ikke bruge denne funktion på ny iPhone

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip