Fisker kæmpede med at hale sin fangst ind: 'Fisken' var meget større end forventet

24/03/2023 08:16

Henrik R

Viralt
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
En fisker fra New Zealand fik sig noget af en overraskelse, da han opdagede, hvad det var for et dyr, han havde fået på krogen.

Mest læste i dag

Fiskeren Joel Gray stod forleden på et smukt udsigtspunkt på Bay of Plenty i New Zealand og kastede snøren ud for at fange nogle små fisk, men han endte med at få et meget større og farligere dyr på krogen. Det skriver Ladbible

Det var på landets nordlige ø, at fiskeren fra New Zealand og de tilstedeværende tilskuere fik sig én på opleveren, da det efter flere minutters kamp med 'fisken' gik op for dem, at det var en hvidhaj, som Gray havde fået på krogen, hvilket forklarede dyrets kræfter.

"Mine venner og jeg var ude i kajakker det samme sted dagen inden," udtalte han til Stuff og forklarede, at det var en skræmmende tanke, at der måske havde været en hvidhaj under dem, da de sejlede dagen inden. 

"Jeg har aldrig set en her før, kun baby hammerhajer eller kobberhajer. Det var en spændende oplevelse. Folk var rimelig overvældede og forbløffede på samme tid, da de havde svømmet der for ikke så længe siden. Det var lokale, og de sagde, at de aldrig havde set en hvidhaj der før den dag," uddybede Gray.

Ifølge Stuff undrede Gray sig over den store modstand fra hans fangst, og det var først efter et par minutters kamp, at det gik op for ham og de tilstedeværende at det var en hvidhaj, da linen sprang, og hajen slap væk. 

Det viste sig at være en ung hvidhaj, som derfor ikke var så stor som fuldtudvoksede hajer, men den er alligevel vurderet til at være 2,5 meter, hvilket kun er lidt mere end en tredjedel af en voksen hvidhajs længde. 

Marineekspert fra New Zealands Bevarelse, Clinton Duffy, har udtalt: "Hvis du besøger havet, er du nødt til at være lidt opmærksom på, hvad der sker omkring dig og kun svømme, hvor der er surfende livreddere på patrulje og aldrig svøm eller dyk alene."

Han uddybede: "Hvis du skal ud på vandet, så udvis forsigtighed og undgå at svøm i hovedkanalerne, hvor der er mange fugle der dykker [...].

Kun få dage før Grays 'fangst' udsendte Clintons afdeling adskillige advarsler efter, at man havde spottet op til flere hajer i vandet i området. 

Ifølge Mirror dræbte hajer sidste år otte mennesker på verdensplan og angreb hele 71, hvoraf 63 af dem altså var uden dødelig udgang. 

Ifølge Kattegatcenteret er hajer generelt ikke farlige for mennesker, og der dør således i gennemsnit 5 mennesker om året som følge af hajangreb. Et tal som dog er stigende, hvilket formentlig kan forklares ved menneskets stigende trang til at bevæge sig ud i havet. 

Hvidhajen er dog en af de mest farlige og aggressive hajer sammen med tiger- og tyrehajen, og det er således de tre hajarter, som står for størstedelen af angreb mod mennesker. 

Hvidhajer har 300 knivskarpe tænder i syv rækker, og kan lugte sig frem til én enkel dråbe blod i 100 liter vand. Hajen kan desuden blive helt op til otte meter lang, og den er derfor også i stand til at jage store dyr såsom sæler. Hvidhajer lever i det meste af verden, men oftest på dybt vand.