Par renoverede deres hus: Hvad de fandt under gulvet, gjorde dem rige

Skrevet af Henrik R

25/02/2024
Foto: Youtube
Foto: Youtube
Et par, der i forbindelse med en renovering af deres hus, valgte at fjerne deres gulv, gjorde et fantastisk fund i jorden.

Mest læste i dag

Der er mange, der drømmer om at gøre et vildt fund, når de fjerner gulvet derhjemme. Men for et par fra USA, endte det faktisk med at blive en realitet.

Da de fjernede gulvet i deres hus, som de var ved at fjerne, fandt de nemlig en skat fra Middelalderen, der viste sig at være en formue værd.

Huset, som de renoverede, ligger i Ellerby i North Yorkshire, og var ikke angivet som værende et gammelt hus. Alligevel viste det sig dog, at det bød på en meget gammel hemmelighed.

Parret endte nemlig med at finde en skat, der formodes at have ligget i jorden i op mod 400 år. De måtte fjerne gulvet og dernæst et lag beton, for at komme ned til den middelalderlige skat.

Det fantastiske fund lå inde i en lille boks, og de da åbnede den, kunne de ikke tro, hvad de havde fundet. Den var nemlig fyldt med guld - og bestemt ikke en hvilken som helst form for guld.

Foto: Wikicommons

Inde i boksen fandt de nemlig 260 guldmønter, der menes at have været i omløb i 1700-tallet. I dag ville mønterne have haft en købekraft på cirka 880.000 danske kroner.

Parret kan dog glæde sig over, at mønterne er mere værd i dag, og det forventes, at de kan sælges for intet mindre end 2,2 millioner danske kroner. Sådan lyder det fra en ekspert fra auktionshuset Spink and Son.

"Det er en vidunderlig og virkelig uventet opdagelse fra en så beskeden lokalitet," lød det fra Gregory Edmund.

Han sagde også, at de 260 mønter er en af de største arkæologiske fund, og var et helt særligt fund som følge af den æra, som mønterne blev skabt i.

"Mønterne tilhørte næsten helt sikkert Fernley-Maisters, Joseph og Sarah, som giftede sig i 1694," fremgår det også i en pressemeddelelse fra auktionshuset.

Foto: Wikicommons

Det lød også, at parret var en del af en 'indflydelsesrig merkantil familie' fra det 16. til det 18. århundrede, der skulle have ejet virksomheder indenfor minedrift.

Auktionshuset sagde, at skatten blev holdt på grund af den nyoprettede Bank of England. Den åbnede i 1694 og udstedte papirsedler i 1700-tallet. Parret må have haft mistro til det nye system og beholdt mønterne for en sikkerheds skyld.

Fundet indeholdt både engelske mønter og en mønt fra Brasilien. Auktionshuset sagde også, at dette fund kan gavne fremtidige generationer på grund af dets kulturelle og historiske værdi.

På trods af, at de vidste, hvem der gemte gemmerne under gulvene, ved de ikke, hvorfor parret aldrig gravede mønterne frem. De kan være rejst i hast, glemt, hvor de opbevarede dem eller døde, før de havde mulighed for at bruge dem.