600.000 får medicin mod højt kolesterol

Vejen fra tanke til receptblokken er særdeles kort, når danskere får målt deres kolesteroltal hos den lokale læge.

Sidste år spiste 616.672 patienter de kolesterolsænkende midler. Det er 17.104 flere end året før, viser opgørelse over danskernes medicinforbrug, skriver Ekstra Bladet.

- Stigningen undrer mig ikke. Der er et massivt forbrug af kolesterolsænkende medicin i Danmark, siger Poul Ebbe Nielsen, der er speciallæge i hjerte-kar-sygdomme hos Institut for Rationel Farmakoterapi (IRF), til avisen.

Og ifølge ham og instituttet findes der en meget stor gruppe af patienter, som reelt ikke får gavn af medicinen:

- Det store problem ved medicinen er, at der er en meget stor gruppe af danskere - det er formentlig 2-300.000 - som har fået ordineret kolesterolsænkende medicin, hvor vi ikke mener, at der er beviser for effekten.

- De praktiserende læger burde sige, at de ikke ville udskrive medicinen til de danskere, hvor den ikke har nogen effekt, mener speciallægen.

Formanden for de praktiserende læger i Danmark, Henrik Dibbern, er enig: Både læge og patient bør med jævne mellemrum tale med hinanden om al slags medicin, mener han.

- Som læger er vi så dygtige til at udskrive medicin. Men vi er knapt så gode til at få det stoppet igen, siger formanden til Ekstra Bladet.

Ud over medicin mod for højt kolesterol så tager flere danskere end nogensinde før også piller mod mavesyre og ADHD. Derimod faldt antallet af danskere på antidepressiver - efter flere års stigninger - med mere end 5500 personer sidste år.

/ritzau/

 

Dagens Gossip