64.000 job er på vej til at forsvinde

En stor del af de danske arbejdspladser i industrien flytter til udlandet, og den udvikling får regeringens vækstplan svært ved at ændre på.

Sådan lyder konklusionen i en ny rapport fra konsulenthuset Boston Consulting Group, der vurderer, at 64.000 job i fremstillingsindustrien vil gå tabt inden 2020.

Det svarer til, at en femtedel af arbejdspladserne i industrien forsvinder, skriver Børsen.

- Vækstplanen vil have en positiv effekt, siger Ian Colotla, partner i Boston Consulting Group, til avisen.

- Men efter vores opfattelse skal der en del mere til at vende den trend, der har været i gang i mere end 30 år, og som gør, at antallet af beskæftigede i industrien skrumper år for år, tilføjer han.

I 1965 var der 615.000 industrijob i Danmark. I dag er tallet cirka 300.000, og tallet fortsætter med at falde, skriver Børsen.

Også hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd mener man, at det bliver svært at stoppe udflytningen af danske industriarbejdspladser.

Boston Consulting Group mener, at der er to væsentlige grunde til, at Danmark får svært ved at stoppe outsourcingen af industrijob til lavtlønslande:

- Der er et stor gab mellem danske og kinesiske lønninger. Det vil der stadig være i 2020, hvor vi forventer, at det vil være tre-fire gange så dyrt at producere i Danmark frem for i Kina, siger Ian Colotla og tilføjer:

- Store virksomheder betragter Europa som et samlet marked. Og her vil det være mere naturligt at placere sig i Østeuropa.

/ritzau/

 

Dagens Gossip