8 trin til at lindre tilstoppet næse og ører på en naturlig måde

Skrevet af Kirstine Petersen

27/12/2015
Sådan lindre du en tilstoppet næse.

Mest læste i dag

Sæsonen for tilstoppede næser, ører og bihuler er desværre over os, men der er simple ting, du selv kan foretage dig, hvis du ikke kan komme til lægen, eller de råd, han/hun giver dig, er, at blive hjemme under dynen og droppe penicillin, fordi din sygdom “nok går over af sig selv”.

1) Tag et dampbad
… Eller et varmt bad, hvor du får varmet hud og ansigt omkring næsen godt op. Du kan også bruge en varm klud til at åbne op så at sige.

Fyld en balje eller skål med kogende vand – dryp evt. lidt citron, nogle kardemommefrø, spidskommen, noget menthol eller noget ingefær i vandet og hold hovedet over dampen så længe, du kan holde det ud. Dæk hovedet med et håndklæde, så du får maksimalt udbytte af dampen.

2) Drik vand
Væske hjælper med at holde dine slimhinder fugtige og dermed undgår du, at de tørrer mere ud, end de formodentligt er efter 150 næsepudsninger.

3) Denne grundige massage løsner snot og slim
Snot i bihuler og øregange kan løsnes eller hjælpes på vej ved en god omgang massage og tryk de rette steder.

Start med at presse tungen op bag fortænderne og tryk samtidig en finger hårdt mellem dine øjenbryn som vist på billedet herunder.

Hold trykket med tunge og finger i 30 sekunder.

Derudover er disse råd fra en mand, der kalder sig ”Dr. Adam” også meget populære på YouTube:

Sæt dig i en behagelig stol med nakkestøtte. Træk vejret gennem munden. Drej hovedet til den ene side og massér muslken, der løber fra øret og ned langs halsen, som vist i videoen nedenfor.

Gentag massagen tre-fire gange på begge sider af halsen.

Brug nu to pegefingre til at trykke på begge sider af næseryggen øverst på næsen.

Lad fingrene glide langsom ned ad næsen, til de rammer der, hvor knogler ”stopper”, og der bliver blødt.

Massér i cirkler med fingrene på dette punkt. Skift mellem hårde og mere forsigtige tryk. Bliv ved i 30 sekunder og med så hårde tryk, som du kan overskue.

Stryg nu langs kindbenet under øjnene fra næsen og ud mod ørerne tre-fire gange.

Tag igen pegefingrene og lad dem glide langs med øjenbrynene på undersiden. Find det punkt, der er ømmest, eller som på nogle mennesker føles som et lille bump.

Masser igen i cirkler med forskellig trykstyrke. Bliv ved i 30 sekunder.

Masser til sidst panden.

Det burde føles som en lettelse, der både får ansigtsmusklerne til at slappe af, og som får snotten til at løbe – hvis ikke ud af næsen, så kan du måske mærke det i svælget. Se hele videoen her:

4) Snif løg
Løg får de fleste mennesker til at ”græde” normalt – måske kan det også trænge igennem din tilstoppede tud og hjælpe snottet lidt på vej.

5) Kom op af sengen og gå en tur
Hvis du magter at stå ud af sengen, er det en god ide, fordi du på en og samme tid holder hovedet oprejst og dermed i en position, hvor det er lettere for snottet at komme ud, men samtidig også får rørt dig lidt, så du ikke bliver liggende i bakteriesumpen hele dagen.

6) Drop rygning og alkohold
Det gør intet godt for dine bihuler eller slimhinder.

7) Skyl næsen med saltvand
Du kan købe det på apoteket samt en næseskyller – eller du kan blande en kop afkølet (men tidligere kogt) vand med ¼ tsk. salt. Brug en pipette til at dryppe næsen med cirka 10 dråber af vandet, mens du ligger ned, så vandet har mulighed for at løbe ind i næsen.

8) Spis krydret mad
Selv, hvis du ikke bryder dig om stærk chilli eller ingefær, er det måske nu, du skal spise løs af det, da dine smagssanser muligvis er bedøvede, og da stærk mad får næsen til at løbe.

Og hvilken undskyldning er bedre for at købe take-away end "men jeg er syg, og det er synd for mig"? 

Læs også: Forskere: Sex virker mod forkølelse og depression

Læs også: 8 forkølelsesmyter testes: Hvad virker mod forkølelse, og hvad er pure opspind

 

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler: