Affaldsplan: EL kræver klare krav og afgifter

Der er mange gode elementer i planen - men den skal følges op med klare krav, afgifter og støtteordninger, som hjælper den grønne omstilling.

Sådan lyder budskabet fra Enhedslisten til regeringens nye ressourcestrategi for Danmark, som lanceres mandag på Christiansborg.

- Hvis strategiens mål bliver realiseret, vil vi se en stor vækst i genanvendelse af affald i stedet for deponering og afbrænding til gavn for miljøet og beskæftigelsen i Danmark, siger Per Clausen, partiets miljøordfører, i en pressemeddelelse.

- Det er imidlertid helt afgørende, at strategien følges op med klare krav til behandling af affaldet, afgifter, som understøtter genanvendelse, og støtteordninger til at sætte gang i omlægningen til genanvendelse, tilføjer han.

Per Clausen bebuder, at Enhedslisten tager disse spørgsmål med ind til finanslovforhandlingerne.

Ifølge regeringens plan skal mængden af affald fra husholdningerne, der genbruges, hæves fra 50.000 ton årligt til 300.000 ton.

Det er der "store perspektiver i", mener Enhedslistens miljøordfører.

- Målet om at genanvende det organiske affald, så næringsstofferne fra dette føres tilbage til landbrugsjorden, kan medvirke til at skabe en mere bæredygtig landbrugsproduktion, siger han.

Den nye strategi betyder, at der i Danmark i 2022 skal forbrændes godt 800.000 ton mindre affald end nu.

I dag bliver cirka 54 procent af det danske affald brændt. Det er mere end dobbelt så meget som EU-gennemsnittet.

Miljøminister Ida Auken (SF) præsenterer den nye ressourcestrategi på et pressemøde mandag formiddag på Christiansborg.

/ritzau/

Dagens Gossip