Afstemning i Kongressen kan trække ud

Det kan tage op til to uger, før USA's præsident, Barack Obama, får Kongressens godkendelse eller afvisning af et amerikansk militærangreb mod Syrien.

I Senatet vil afstemningen finde sted senest i næste uge, men det kan vare yderligere en uge, inden Repræsentanternes Hus stemmer.

Det fremgår af et brev fra Republikanernes flertalsleder i Repræsentanternes Hus, Eric Cantor, til sine partifæller.

Cantor skriver, at Republikanerne i "Huset" kan forvente en "grundig debat" og en afstemning om brug af militær magt mod Syrien i løbet af to uger.

Senatet kontrolleres af Demokraterne - Obamas partifæller - mens Republikanerne har flertal i Repræsentanternes Hus.

Obama besluttede sidste lørdag at lade spørgsmålet om et angreb på Syrien komme til afstemning i Kongressen.

Præsidenten har magtbeføjelser til at gennemføre angrebet uden om den lovgivende forsamling, men selv om hans rådgivere ikke havde anbefalet en afstemning, så mener Obama, at en afstemning vil forene landet forud for militæraktionen.

Et amerikansk bombardement af det syriske regime har ulmet siden 21. august, hvor styrker fra Assad-regimet ifølge USA slog 1429 mennesker ihjel ved et giftgasangreb i Damaskus.

Udenrigsudvalget i Senatet stemte tidligere på ugen med et lille flertal ja til et angreb.

I Repræsentanternes Hus derimod er der i øjeblikket ikke flertal for en militær aktion, hævder kilder ifølge nyhedsbureauet AFP.

- Det er op til præsident Obama at overbevise Kongressen og det amerikanske folk om, at det er det rette at gøre, skriver Eric Cantor til sine partifæller.

Obama vil tirsdag henvende sig til det amerikanske folk i en tale om Syrien.

- Jeg vil have folk til at forstå, at gasning af uskyldige ikke er noget, man gør. Det er forbudt. Det er ikke noget, man gør, og slet ikke imod børn. Det princip bliver vi nødt til at slås for, sagde han fredag efter G20-topmødet Rusland.

Samtidig viste en Gallup-rundspørge, at 51 procent af amerikanerne er modstandere af et angreb på Syrien, mens 36 går ind for det. Dermed er krigstrætheden langt større i USA end før Golfkrigen og krigene i Kosovo, Afghanistan og Irak.

/ritzau/AFP

 

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip