Amatørers bil-fiksfakseri vækker bekymring

Når bremsen driller, forlygten går ud eller motoren strejker, er gode råd dyre.

For skal dytten en tur til mekanikeren, kan det hurtigt blive en dyr fornøjelse. Derfor vælger mange at reparere bilen selv.

Ifølge en ny meningsmåling foretaget af YouGov for Bilbasen reparerer 12 procent af danskerne selv bilen, når den skranter. Særligt de unge mellem 18 og 29 år er vilde med at lege mekaniker - her svarer 20 procent, at de selv laver bilen.

Tendensen med de mange amatør-mekanikere bekymrer Forenede Danske Motorejere, FDM.

- Det er et meget højt tal, og det er særligt bekymrende, hvis folk selv reparerer sikkerhedsmæssige ting som bremser og styretøj. I yderste konsekvens betyder fejl, at man kan blive involveret i alvorlige færdselsuheld, siger Jørgen Jørgensen, afdelingsleder for tekniskrådgivning, til Newspaq.

Han fraråder folk at give sig i kast med noget, de ikke har forstand på. Udmeldingen møder opbakning hos Havarikommissionen for Vejtrafikulykker.

- Jeg håber meget, at unge som gamle holder sig til helt banale ting. Amatører skal ikke arbejde med vitale dele af køretøjet, siger formand Sven Krarup Nielsen.

Undersøgelsen fortæller ikke, hvad folk giver sig i kast med. Ifølge FDM og Havarikommissionen skal almindelige mennesker holde sig til styling eksempelvis udskiftning af et musikanlæg eller en gummiliste i døren.

Tal fra Havarikommissionen for Vejtrafikulykker viser dog, at størstedelen af alle trafikulykker skyldes menneskelige fejl og ikke fejl på bilen.

Trafikstyrelsen opfordrer bilejere til kun at reparere på køretøjet, hvis det efterfølgende lever op til gældende lovgivning.

 

Dagens Gossip