Amdi Petersen skal fængsles

Tvind-lederen Mogens Amdi Petersen og fire andre er torsdag blevet varetægtsfængslet uden dog at være kommet bag tremmer.

Vestre Landsret har givet anklagemyndigheden medhold i, at der er grundlag for at holde den 74-årige Amdi og de øvrige indespærret, fordi de er udeblevet fra straffesagen om underslæb og skattesvig for millioner af kroner.

Kendelsen er afsagt in absentia, som det kaldes, idet de fem ikke var til stede i retsmødet i landsretten i Aarhus.

Alle opholder sig på ukendte steder i udlandet. Flere gange har medier rapporteret, at Amdi Petersen befinder sig i Mexico.

I 2006 blev Mogens Amdi Petersen frifundet for anklagen om grov økonomisk kriminalitet begået i forbindelse med Tvinds humanitære fond.

Det samme blev Marlene Gunst, Kirsten Larsen samt Christie Pipps, der tidligere hed Kirsten Fuglsbjerg. Den femte, Sten Byrner, fik en betinget dom for underslæb.

Selv om anklagemyndigheden ankede dommen til landsretten, er sagen aldrig rigtigt kommet i gang, fordi de fem skjuler sig i udlandet.

Med torsdagens kendelse i hånden kan politiet få efterlyst den over hele verden, og der kan også udfærdiges en europæisk arrestordre.

Forsvarerne for de fem har protesteret imod en varetægtsfængsling. Men landsretten finder, at der er en begrundet mistanke om, at de fem har gjort sig skyldige i underslæb og skattesvig.

Tiltalen drejer sig om beløb mellem 34 og 11 millioner kroner, og kriminaliteten skal være sket i 1990'erne.

Desuden fastslår dommerne, at de fem har forsøgt at undgå straffesagen - og dermed er betingelsen for fængsling opfyldt.

I et langvarigt retsmøde onsdag sagde forsvarerne blandt andet, at der efterhånden er gået syv år siden den frifindende dom fra Ringkøbing, og at en fængsling så lang tid efter ville være urimelig.

Men landsretten mener ikke, at de mange år kan få som konsekvens, at der ikke sker fængsling.

Desuden tæller det ikke, at Mogens Amdi Petersen forud for sagen i byretten var varetægtsfængslet i cirka 11 måneder. Han blev anholdt i USA og derefter udleveret til Danmark.

I øvrigt har landsretten besluttet at inddrage de fem Tvind-folks pas.

/ritzau/

Dagens Gossip