Bank-kunder betaler for irske tømmermænd

Regningen for Danske Banks opkøb af National Irish Bank og Northern Bank er delvist endt hos kunderne.

Danmarks største bank noterer i sit netop offentliggjorte årsregnskab for 2012, at banken har nedskrevet udlån for 4,9 milliarder kroner fra irske kunder.

Banken kom dog ud af regnskabsåret med et overskud på 8,6 milliarder kroner. Men det er i høj grad sikret ved prisregulering på de almindelige bankydelser.

Der er ingen tvivl om, at kunderne betaler en højere pris for de fejlslagne investeringer i Irland, siger aktieanalysechef Bjørn Schwarz fra Sydbank.

- Delvis kan man sige, at kunderne er kommet til at betale for, at renteniveauerne er så lave fra centralbankernes sider, men også at nedskrivningerner er så høje, siger han til Newspaq.

Tidligere ordførende direktør i Danske Bank Peter Straarup har erkendt, at opkøbene i Irland var dårlig timing. Men efterfølgende har banken ikke kunne håndtere konsekvenserne af sammenbruddet i irsk økonomi anderledes, mener Bjørn Schwarz.

- Danske Bank er ikke den eneste bank, som har haft det svært i Irland. Vi har set en stribe af de irske banker blive overtaget af staten. Danske Bank har forsøgt at få det bedste ud af det. Men det er klart, at i en situation, hvor den irske økonomi kører i bakgear, bliver bankens aktiviteter også ramt, siger han.

Bjørn Schwarz mener, at Danske Bank er ovre de værste nedskrivninger på forretningerne i Irland. Der er opmuntrende tegn, som kunne tyde på en vending for irsk økonomi.

- Danske Bank har foretaget store nedskrivninger. Og nu væksten i Irland så småt ved at kravle op i positivt territorium. Så der synes at være lys for enden af tunnelen, siger Bjørn Schwarz.

 

Dagens Gossip