Behandling af psoriasispatienter halter

De smører sig med salver, fylder sig med tabletter, bader i Det Døde Hav og får lysbehandling med ultraviolet lys.

Alligevel bliver det ved med at klø.

Kun én ud af fem psoriasispatienter er tilfredse med den behandling, de modtager. Det viser en undersøgelse, som Danmarks Psoriasis Forening har foretaget blandt 1364 patienter.

Og det er et stort problem, mener leder af Psoriasisklinikken ved Bispebjerg Hospital, overlæge Bo Bang.

For utilfredshed kan få patienterne til helt at droppe behandling og lægebesøg, og det øger risikoen for, at følgesygdomme som hjertekarsygdomme og diabetes ikke bliver behandlet, påpeger han.

- Samtidig er det et paradoks, at behandlingsmulighederne er der, men at dem, som skal have behandlingen, ikke kender til dem, siger Bo Bang.

Han opfordrer landets 165.000 danske psoriasispatienter til at snakke med deres læge om de forskellige behandlingsmuligheder.

- Det er i dag muligt at tilbyde langt flere patienter med moderat til svær psoriasis en bedre behandling, der i langt højere grad formår at lindre symptomer. Det er derfor vigtigt, at både læge og patient ikke lader stå til, når en behandling ikke virker optimalt, men i fællesskab finder frem til en mere effektiv behandling, siger Bo Bang.

Psoriasis er en kronisk hudsygdom, som får hudcellerne til at dele sig for hurtigt. Det betyder, at der opstår et stort overskud af hudceller, der kommer til at ligge på huden som tykke, glinsende skællag.

Landsformand i Danmarks Psoriasis Forening Jens Sloth Nielsen er ked af, at mange af hans medlemmer ikke føler, at deres behandling er effektiv nok samtidig med, at de mangler informationer om alternativer.

- Det er stærkt utilfredsstillende, at så mange psoriasispatienter fortsat må leve med symptomer, som i så høj grad påvirker dem både fysisk, psykisk og socialt, siger Jens Sloth Nielsen.

Undersøgelsen fra Danmarks Psoriasis Forening viser, at de mest anvendte behandlinger samtidig er de mindst populære.

Oftest starter psoriasispatienter med lokalbehandlinger såsom cremer, tjærepræparater, lokale steroider og medicinsk shampoo. Ni ud af ti, der benytter denne type af behandling, er utilfreds med behandlingens effekt, fastslår undersøgelsen.

Utilstrækkelige behandlinger er noget, som Dan Rolighed fra Nakskov kender alt til. Over 30 år gik der, før han fik en virkelig effektiv behandling.

- Jeg har prøvet alle mulige cremer, salver, tabletter, men intet af det virkede optimalt. Jeg har ellers været godt tilfreds med klimabehandling i Israel, men efter at jeg også fik gigt, var denne behandling heller ikke tilstrækkelig, siger han, og fortsætter:

- Man er jo autoritetstro, og når man ikke får informationer om alternativer, er det svært at stille krav. Men for fire et halvt år siden var jeg så heldig at blive tilbudt, at komme på biologisk behandling, dog efter at have skiftet hudlæge, og det gav mig et nyt liv, siger Dan Rolighed, der opfordrer andre psoriasispatienter til ikke at give op, hvis de ikke føler, at deres behandling virker.

Psoriasispatienter bruger i gennemsnit tre timer om ugen på at behandle deres hudsygdom, som rammer to til tre procent af befolkningen.

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip