Bersani står til sejr i Italien

De første valgstedsmålinger efter lukningen af valglokalerne ved det italienske parlamentsvalg viser, at centrumvenstre-koalitionen under ledelse af den 61-årige tidligere industriminister Pier Luigi Bersani står til sejr med 34,5 procent af stemmerne.

Den 76-årige skandaleramte Silvio Berlusconi, som har været premierminister i flere omgange og som forsøger sig med et politisk comeback ved valget, står ved den første valgstedsmåling til at få 29 procent af stemmerne.

Det nytilkomne protestparti Femstjerne-bevægelsen, der ledes af den 64-årige komiker Beppe Grillo, står til at få 19 procent af stemmerne. Han har med store armbevægelser kæmpet en højlydt kamp for miljøet og for at få renset italiensk politik for korruption.

Således placerer han sig foran Mario Monti og hans centrumblok, der ved første måling blot står til 9,5 procent. Monti tog over som regeringschef efter Berlusconi i efteråret 2011 og har gennemført vanskelige reformer for at rette op på Italiens kriseramte økonomi.

Valgstedsmålingerne blev offentliggjort kort efter, at valglokalerne lukkede klokken 15 mandag. Det endelige valgresultat ventes sent mandag aften eller tirsdag morgen.

Den hårde valgkamp var koncentreret om de økonomiske spørgsmål, og der står meget på spil for eurozonen, hvor Italien er den tredjestørste økonomi.

Det ser ud til, at valgdeltagelsen i landet har været forholdsvis lav sammenlignet med tidligere valg. På valgets første stemmedag søndag var valgdeltagelsen kun 55 procent - syv procentpoint lavere end ved valget i 2008.

Pier Luigi Bersani har i sin valgkamp lagt op til, at besparelserne i landet skal fortsætte, men at der må findes en vej, der fremmer investeringer og jobskabelse på eurozoneniveau.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip