Bevis: Aktivering er en kæmpe fiasko

Ikke pengene værd.

Sådan lyder Enhedslistens dom over aktiveringen af ledige, efter at en evaluering fra Beskæftigelsesministeriet nu viser, at under en tredjedel af de ledige kommer i job takket være løntilskud og virksomhedspraktik.

- Det fremgår videre af materialet, at den virksomhedsrettede indsats alt i alt blot bringer 28 procent af de ledige i job. Indsatsen betaler sig simpelthen ikke, siger Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, Christian Juhl.

- Jeg mener, at der kan spares et antal milliarder kroner på de her ordninger, som man så kan bruge bedre andre steder, eksempelvis på uddannelse af de ledige, siger han.

Hver år bruger de offentlige kasser 16 milliarder kroner på at få ledige i beskæftigelse.

Evalueringen er resultatet af en aftale mellem regeringen og Enhedslisten under sidste års finanslov.

- Det er Enhedslistens opfattelse, at ordningerne skal gås efter med en tættekam. Vi tror faktisk, at der kan spares ganske mange penge på aktiveringsindsatsen, samtidig med at den gøres mere effektiv, siger han.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) kalder også effekterne "for dårlige". Særligt hæfter hun sig ved, at mange ledige afholder sig fra at søge arbejde, mens de er i praktik eller løntilskud.

- Udredningen viser, at en tredjedel ikke søger job, mens de er i forløb på en virksomhed, og at gennemsnitseffekterne af offentligt løntilskud er for dårlige, skriver ministeren i en pressemeddelelse.

- Jeg er glad for, at vi fik sat gang i denne udredning, men arbejdet stopper ikke her, skriver Mette Frederiksen og fortsætter:

- For jeg mener ikke, vi er til bunds i problemstillingen. Jeg er stadig bekymret for, at der er arbejdsgivere, der bruger en ledig i løntilskud frem for at ansætte de medarbejdere, der er brug for.

Mette Frederiksen vil nu bede Ankestyrelsen om at dykke ned i rapportens resultater.

/ritzau/

Dagens Gossip