Boligmarkedet: Nu er det billigere at eje end at leje sin bolig

Den meget lave rente og de tilsvarende stadig faldende boligpriser gør, at det nu faktisk er billigere at eje sin bolig end at bo til leje.

Normalt er der ellers en omvendt sammenhæng mellem boligpriser og renteudvikling. Forstået på den måde, at når renten stiger påvirker det boligpriserne negativt og vice versa.

Men det seneste lange stykke tid har denne sammenhæng været sat ud af kraft. Både den korte og lange rente er faldet gennem en længere tid, samtidig med at boligpriserne er raslet ned.

Og det bevirker, at vi lige nu befinder os i en ganske unik situation, hvor det er billigere at eje en bolig end at leje den. BRFkredit har regnet på tallene for finansbureauet.dk, og ifølge seniorøkonom Mikkel Høegh er det godt 10 procent billigere at eje en lejlighed end at leje den.

- Aktuelt har vi en situation, hvor kombinationen med lave renter og reduktionen i boligpriserne har gjort, at det er meget attraktivt at træde ind på boligmarkedet. Faktisk viser vores beregninger, at det lige nu er billigere at eje en lejlighed frem for at leje den, og det er endda med fastrente. Det vil sige, at billedet ændrer sig ikke den dag renten pludselig stiger, siger han.

Helt konkret viser beregningerne, at hvor det gennemsnitligt koster 4448 kroner at leje en lejlighed på 75 kvm., koster en tilsvarende ejerlejlighed 3972 kr. om måneden.

- Vi har regnet på en gennemsnitlig bolig og har sammenlignet med, hvad det koster at leje den. Da boligpriserne var tårnhøje, var der ingen tvivl om, at det var økonomiske mest rentabelt at leje, nu er det omvendt. Der er dog ikke mange der aktuelt kaster sig ud i at købe boliger. Det skyldes at den underliggende økonomi stadigvæk har det dårligt, og folk er påpasselige med at påfører sig selv ekstraudgifter i en tid, hvor der er risiko for arbejdsløshed, siger Mikkel Høegh til finansbureauet.dk.

Men selvom den økonomiske usikkerhed ikke har udsigt til at blive mindre lige foreløbig, er der ifølge Mikkel Høegh stadig håb forude.

- Det ændrer ikke ved, at det aktuelt er meget attraktivt at træde ind på boligmarkedet, derfor mener vi også der er en grænse for, hvor langt boligpriserne kan falde yderligere, beroliger han.

Skrevet af: Claus Forrai, finansbureauet.dk

Tegn gratis abonnement på FinansBureauets Nyhedsmagasin her:

Dagens Gossip