Byggeansøgningerne hober sig op i kommuner

Langsom behandling af byggesager skyldes, at husejerne laver alt for mange fejl i ansøgningerne, lyder det fra kommunerne.

Men det afviser både Dansk Byggeri og arkitekter. Den langsomme sagsbehandling koster boligejerne dyrt, skriver magasinet Bedre Hjem, der udgives af Bolius Boligejernes Videncenter.

Drømmen om en ny tilbygning til huset kan let ende med at blive en langsommelig og dyr affære.

Aldrig har der nemlig været så mange fejl i de ansøgninger om byggetilladelse, som boligejere skal indsende til kommunerne, inden de kan bygge til eller om, skriver Bolius' magasin Bedre Hjem. Og de mange fejl forsinker byggeriet og koster boligejerne dyrt.

Over 70 procent af kommunerne oplever ifølge en opgørelse fra Kommunernes Landsforening (KL) fejl i hver anden byggeansøgning. I 22 procent af kommunerne havde man fejl i otte ud af ti ansøgninger.

- Langt de fleste starter med at finde ud af, hvad de gerne vil bygge, og ikke hvad de må bygge. Vi kunne undgå mange fejl, hvis folk startede med at undersøge, hvilke lokalplaner og servitutter, der gjaldt, siger teamleder Keld Agerbo fra Jammerbrugt Kommune i Nordjylland til Bedre Hjem.

I dag er den gennemsnitlige behandlingstid på landsplan 59 dage for enfamiliehuse. En arbejdsgruppe nedsat af regeringen har foreslået, at kommunerne sætter et servicemål for, hvor hvor længe sagsbehandlingen må tage. I Silkeborg Kommune er fristen f.eks. på 20 dage. I 2014 vil langt de fleste kommuner have indført digital byggeansøgning via NemID.

Kommunernes kritik afvises dog af arkitekter og andre i byggebranchen.

- Jeg har meget svært ved at genkende det billede, KL tegner med undersøgelsen. Tværtimod hører vi det modsatte, nemlig at nogle kommuner ikke selv er knivskarpe i forhold til, hvad de behøver forlange af husejerne og de professionelle, siger Christian Lerche, direktør for Danske Arkitektvirksomheder.

Han støttes af formanden for Nyhussektionen i Dansk Byggeri, Svend Pedersen.

- Kommunerne bruger alt for lang tid på at behandle ansøgningerne, og det koster tid og finansiering for boligejerne, siger han til Bedre Hjem.

Det oplevede en familie i Aarhus, da de ville bygge til. Deres arkitekt havde tegnet et projekt, som ikke overholdt en deklaration omkring taghældningen. Deklarationen var ikke offentligt tilgængelig, så den måtte arkitekt og bygherre i første omgang købe sig adgang til gennem tingbogsoplysningerne. Herefter fremlagde de et nyt projekt, som ville kræve dispensation omkring taghældningen. Det mente kommunen godt, at de kunne give og opfordrede bygherren til at gå videre med projektet og bruge ekstra 15.000 kroner på nye skitser. Men ni uger efter, at ansøgningen var indsendt, gav kommunen alligevel afslag.

- Det har været en lang, destruktiv proces, og de 60.000 kroner, vi har brugt på tegninger, skitser og forslag er forsvundet ud i den blå luft, siger Jeanette Fæster til Bedre Hjem.

Familien har nu sat deres hus til salg.

Kilde: Bedre Hjem

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip