Christel Schaldemose: Alle i EU bør screenes for hudkræft

Det socialdemokratiske medlem af Europarlamentet, Christel Schaldemose (S), vil have EU ind i kampen for beskyttelse mod soles stråler.

Det skriver hun i dette indlæg til netnyhederne.dk.

- Jeg har aldrig været den store soldyrker. Men jeg mindes nu alligevel at have røde skuldre om sommeren som barn. Og jeg husker et par charterrejser i 80'erne, hvor vi tyede til græsk yoghurt for at lindre de forbrændte ben. Det var før Kræftens Bekæmpelse lavede sol-kampagner, og imens ozonlaget var ekstraordinært tyndt, fordi freon stadig var tilladt i køleskabe.

- Konsekvenserne begynder vi at se nu, for desværre er det ikke kun vores hjerner, der husker. Det gør huden også. Antallet af folk med hudkræft stiger. Alene i Danmark får 7500 personer om året stillet diagnosen "almindelig hudkræft". Hertil kommer cirka 1500 tilfælde af den langt farligere modermærkekræft. Fælles for begge typer er, at de opstår, når man udsættes for alt for meget ultraviolet bestråling.

- Den gode nyhed er, at det er muligt at forebygge ved at holde sig ude af solen. I Tyskland har de på baggrund af erfaringer fra Schleswig-Holstein etableret et landsdækkende register for hudkræft. Og tyske borgere over 35 år bliver tilbudt en screening. Det mener jeg, resten af Europa kan lære af.

- Det kræver ikke et stort maskineri at screene folk. Lægen vil med øjet eller et forstørrelsesglas kunne se, om noget ser alvorligt ud. I Danmark er vi heldigvis ret godt med, men i mange EU-lande siger de nationale myndigheder, at der ikke er problemer med hudkræft. Det er klart, at vi lyse nordiske typer er mere udsatte, men hud- og modermærkekræft forekommer nu overalt i Europa.

- Vi burde som minimum stille krav til alle medlemslande om at indsamle data om kræftformerne på en ensartet måde. Kun sådan kan vi reelt blive klogere på om screeninger, forebyggelseskampagner med mere virker. Vi skal gøre noget for borgernes helbred og for at holde omkostningerne i sundhedsvæsnet nede, mener Christel Schaldemose fra Socialdemokraterne.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip