Cypern reddet fra afgrunden

Efter 12 timer lange maratonforhandlinger ligger der nu en ny og revideret redningsplan på bordet i Bruxelles, der skal redde det nødlidende euroland Cypern fra en finansiel nedsmeltning.

Eurozonens finansministre i den såkaldte eurogruppe gav natten til mandag deres velsignelse til planen, som med nødlån på 75 milliarder kroner er designet til at forhindre, at banksektoren i den lille middelhavsstat bryder sammen.

Samtidigt får planen store konsekvenser for Cyperns to største banker - Laiki Bank og Bank of Cyprus. Den første bliver lukket, og den anden bliver omstruktureret.

Det truende bankkollaps i EU-landet risikerede at føre til både statsbankerot og et farvel til eurozonen for Cypern. Men nu skulle faren være drevet over, lyder budskabet fra Bruxelles.

- Vi har sat en stopper for den usikkerhed, som har påvirket Cypern og euroområdet over de seneste dage, siger eurogruppens formand, Jeroen Dijsselbloem, på et velbesøgt pressemøde ved 2.30-tiden natten til mandag.

Dijsselbloem, som også er finansminister i Holland, er "overbevist" om, at den nye aftale er "meget bedre" end den udskældte aftale, som parlamentet i Cypern for nylig stemte nej til.

Cyperns præsident, Nicos Anastasiades, siger, at han er glad for resultatet, som efter de timelange tovtrækkerier er forhandlet på plads.

- Jeg er glad, fordi vi får et program, og det er i bedste interesse for det cypriotiske folk og den Europæiske Union som helhed, siger han ifølge nyhedsbureauet dpa.

Det var sidste chance for Cypern at få hjælp fra EU, fordi Den Europæiske Centralbank (ECB) har meddelt, at den kun frem til mandag vil garantere økonomisk hjælp til Cyperns banker, der allerede har været tvangslukket i 10 dage.

Forhandlingerne har trukket i langdrag på grund af en planlagt afgift på indeståender i cypriotiske banker, som parlamentet i Nicosia tirsdag stemte nej til, og som der har været uenighed om, hvordan skal strikkes sammen på ny.

Sikkert er det, at Laika Bank, som er Cyperns næststørste, bliver delt op i en "god" og en "dårlig" bank ifølge Jeroen Dijsselbloem. Den dårlige bank vil blive lukket ned over tid.

Den gode bank bliver lagt sammen med Bank of Cyprus, og kunder med indskud på under 100.000 euro får sine penge overflyttet dertil.

Indskud på over 100.000 euro, som ikke er beskyttet af EU's bankgarantifond, bliver indefrosset. Det vil betyde store tab for velstående kunder, heriblandt mange stenrige russere.

Nyheden om aftalen for Cypern har mandag fået aktiekurserne til at stige på de asiatiske markeder, og euroen er også gået frem.

/ritzau/

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip