Dansk forskning bag bedre kræftbehandling

Mere effektivt i kampen mod kræftceller og færre bivirkninger. Et samarbejde mellem danske og israelske forsker kan ændre behandlingen af lungekræft fremover.

Forskergruppen har fundet en ny metode til at bruge stråling i behandling af kræft i lungerne. Den nye teknologi gør det muligt at undgå de værste bivirkninger ved strålebehandling.

Stråling er en meget anerkendt behandlingsform mod kræft, men mens strålingen effektivt dræber de farlige kræftceller, ødelægger behandlingen også nogle af de raske celler.

Med den nye teknologi bruges stråling med en helt særlig bølgelængde for at ramme kræftcellerne, og det har vist sig at skade de raske celler mindre. Det viser en række forsøg foretaget på Ariel University Center.

Idet behandlingen skader de raske celler mindre, bliver behandlere i stand til at "skrue op for varmen" mod kræftcellerne, så man kan destruere dem langt mere effektivt.

Lungekræftpatienter er ofte sværere at behandle med kemoterapi end andre kræftramte. Og man har heller ikke kunne bruge aggressiv strålebehandling på grund af dens ødelæggende effekt på det raske lungevæv.

Men med den nye behandlingsform kan der komme nye muligheder for at behandle lungekræftramte effektivt.

Forskningen har allerede fået støtte fra Carlsbergfondet og Eva og Henry Frænkels Mindefond i Danmark.

Forskerholdet består blandt andet af de danske forskere, fysiker Henrik Bohr og atomfysiker Aage Bohr og de israelske fysikere Konstantin Komoshvili, Jacob Levitan, Asher Yahalom, engeniør Boris Kapilewitch og doktor Stella Aronov.

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip