Danskerne bruger færre penge på medicin

Det er blevet billigere for danskerne at købe medicin. Alene i første halvår af 2013 faldt udgifterne til medicin købt på apotekerne med over tre procent sammenlignet med 2012.

Samlet svarer prisfaldet til over 350 millioner kroner på årsbasis. Årsagen til faldet er et fald i de gennemsnitlige medicinpriser på knap otte procent.

Og apotekets medicinpriser er faldet med knap 47 procent siden 2000. De faldende priser betyder, at danskerne betaler mindre for deres medicin end i andre europæiske lande, skriver Apotekerforeningen i sit nyhedsbrev.

I første halvår af 2013 udleverede apotekerne medicin til en samlet værdi af omkring fire milliarder kroner målt i indkøbspriser og eksklusiv moms.

Den lavere omsætning på apotekerne i første halvår 2013 skyldes især en nedgang i omsætningen af lægemidler til hjerte- og kredsløb samt lægemidler til nervesystemet som følge af patentudløb og et prisfald på lægemidler.

I den modsatte retning trækker en markant stigning i danskernes brug af HPV-vacciner.

- Det reelle fald i medicinudgifterne er dog større, idet et øget forbrug af de relativt dyre HPV-vacciner indgår i statistikken, selv om de primært leveres direkte fra Statens Serum Institut til lægerne uden om apotekerne, skriver Apotekerforeningen.

Det meste brugte lægemiddel er fortsat det kolesterolsænkende lægemiddel simvastatin.

I første halvår 2013 udleverede apotekerne knap 750.000 pakninger indeholdende 83 millioner døgndoser. Det er et fald på knap otte procent i forhold til første halvår 2012.

Nummer to på listen er amlodipin - et blodtrykssænkende lægemiddel. Der blev i alt udleveret 71 millioner døgndoser amlodipin i årets første seks måneder, hvilket er en stigning på knap to procent i forhold til halvåret 2012.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip