Danskerne er vilde med deres arbejde

Danskerne har det generelt godt på jobbet.

78 procent af danskerne svarer, at de trives meget godt eller godt på deres arbejdsplads, viser en undersøgelse foretaget af YouGov blandt 1.010 beskæftigede danskere. Kun syv procent trives dårligt eller meget dårligt, skriver Momentum.

At danskerne er tilfredse med deres arbejde overrasker ikke professor på Aalborg Universitet, Peter Hasle. Han har igennem mange år har forsket i arbejdsmiljø.

- Danske medarbejdere er generelt meget tilfredse med deres arbejdsvilkår. Der kan godt være konkrete forhold på arbejdspladsen, man er utilfreds med, men hvis man overordnet er utilfreds, vil man typisk kigge efter et andet job på et meget mobilt arbejdsmarked som det danske.

- I mange andre lande er man mere bundet til sit job, så man må oftere leve med det, selv om man synes, det er et dårligt job, siger Peter Hasle.

Sammenligner man Danmark med de andre EU-lande, ligger vi da også helt i top når det gælder job-tilfredsheden.

Det viser en nylig udgivet rapport fra Det Europæiske Institut til Forbedring af Leve- og Arbejdsvilkår. Undersøgelsen bygger på en række spørgsmål indenfor kategorierne løn, arbejdstid, jobindhold og fremtidsudsigter.

Danmark ligger i top fire i alle kategorier.

Årsagen til, at danskerne er så tilfredse, kan både findes i et fleksibelt arbejdsmarked, hvor man kan skifte job, hvis man er for utilfreds. Men også medarbejderes tillid til hinanden og deres medbestemmelse på jobbet spiller en nøglerolle.

- Vi har en høj social kapital på de danske arbejdsplader, fordi ledelse og medarbejdere har tillid til hinanden. Ledelsen har tillid til, at medarbejderne udfører et godt stykke arbejde, og derfor uddelegerer de kompetence til medarbejderne.

- Danske medarbejdere føler, de har indflydelse på deres eget arbejde. Og det har i mange undersøgelser vist sig at være en meget vigtig faktor for trivslen, at man har indflydelse på det, man selv laver, siger Peter Hasle.

 

Dagens Gossip